Botoşani: Statul rupe şi de la gura bebeluşilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autorităţile sanitare nu au primit încă dispoziţii pentru achiziţionarea laptelui praf pentru 2011. În  magazia Direcţei de Sănătate Publică mai sunt rezerve maxim pentru două luni.

Peste 500 de bebeluşi din tot judeţul depind de laptele praf acordat gratuit de stat. Direcţia de Sănătate Publică (DSP) nu are cum să hrănească atâtea guri pentru că mai are pe stoc mai puţin de 1900 de kilograme. „ Cantitatea ajunge aproape două luni dacă acordăm lapte praf doar cazurilor urgente. Vorbim aici de mamele care nu pot alăpta pentru că suferă de boli transmisibile dar şi de bebeluşi cărora le este interzis laptele matern. Până în mai putem hrăni maxim 300 de copii ", a declarat Lidia Onofrei, purtător de cuvânt DSP Botoşani.

După această perioadă, nimeni nu ştie ce se va întâmpla cu bebeluşii din judeţ. Majoritatea provin din familii sărace care nu îşi permit să cheltuie lunar 200 de lei pentru alimentaţia sugarilor. „ Noi am primit bani de la stat dar nu am primit directive pentru cheltuirea lor. Nu ştim dacă vom cumpăra lapte praf în acest an", a mai spus purtătorul de cuvânt al DSP.

Lunar, bebeluşii din judeţ aflaţi în evidenţele autorităţilor sanitare consumă în jur de 1000 de kilograme de lapte praf. Numai anul trecut, statul a plătit 223.000 de lei pentru hrana lor. La nivel naţional, se cheltuie anual 15 milioane de lei pentru laptele parf al bebeluşilor iar statul nu mai pare dispus să hrănească atâtea guri.

Cel mai probabil, mamele vor fi trimise să îşi cumpere acest produs. O cutie de lapte praf costă între 13 lei şi  70 de lei, în funcţie de compania producătoare

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite