Botoşani: Datorii de 30.000 de lei rămase de pe urma tuberculoşilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consiliul Judeţean nu a mai achitat chiria pentru Sanatoriului TBC Guranda  din iulie 2010. Datoriile depăşesc 30.000 de lei.

Conacul , unde a funcţionat până pe 1 aprilie Sanatoriul Guranda, datează din secolul trecut  şi se află în patrimoniul naţional. Timp de 50 de ani, aici au fost internaţi bolnavii de TBC din tot judeţul.  Pe 9 aprilie 2008, clădirea a fost retrocedată proprietarului cetăţeanului austriac, Benjamin Nino Malfatti, şi nepot al boierului Alexandrescu. Acesta a fost de acord ca această clădire să îşi păstreze statulul medical în schimbul unei chirii lunare, stabilită iniţial la 8600 de lei. Proprietarul clădirii a acceptat , ulterior, să reducă la jumătate preţul chiriei.

Consiliul Judeţean a plătit câte 4000 de lei lunar austriacului până în iulie 2010 când nu şi-a mai onorat contractul. „ 24.000 de lei este restanţa de anul trecut. De la 1 ianuarie, proprietarul a redus iar chiria la 2400 de lei dar nici banii aceştia nu i-a văzut. Sanatoriul a fost închis deşi are datorii de 31.200 de lei", a spus Ioan Ilaşcu, adminsitratorul sanatoriului.

Contractul de închiriere nu va fi reînnoit de luna viitoareîntrucât clădirea va fi predată proprietarului la sfârşitul lunii. Până atunci administratorul şi cei doi anagajţi care au mai rămas în sanatoriu trebuie să lichideze patrimoniul. „ Aparatura medicale de peste 15.000 de lei va fi trimisă la Spitalul Judeţean iar bunurile noi din magazie vor fi repartizate către alte unităţi. Restul va fi casat pentru că a fost folosit de bolnavii de TBC", a mai spus Ioan Ilaşcu, care după 21 de ani conducere a sanatoriului va fi nevoit să iasă la pensie anticipat. Doar şapte asistente medical au fost angajate la Spitalul TBC Botoşani şi vor face zilnic naveta. Cei 10 infirmieri vor intra în şomajpentru că nu îi vrea nimeni.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite