Botosani: Viruşii pândesc copiii la începutul şcolii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Medicii spun că problemele respiratorii ale elevilor se vor înmulţi când aceştia vor reintra în colectivităţi. Peste 40 de cazuri noi de pneumonie sau laringită sunt înregistrate zilnic la Secţia de Primire a Urgenţelor de la Spitalul de Pediatrie.

 În fiecare dimineaţă, cabinetul ORL al Spitalului de Pediatrie este luat cu asalt de părinţii care îşi aduc la control copiii ce prezintă diverse afecţiuni ale căilor respiratorii. „Ne confruntăm cu un aflux foarte mare de pacienţi, comparativ cu anii precedenţi, din cauza fluctuaţiilor de temperatură. Cele mai frecvente sunt laringitele şi pneumoniile. În prezent, spitalul funcţionează la capacitate maximă“, a declarat Iuliana Kadar, purtătorul de cuvânt al Spitalului de Pediatrie Botoşani.

Copiii iau boala unul de la altul


Medicii se aşteaptă, însă, la creşterea numărului de cazuri de îmbolnăviri respiratorii după începerea anului şcolar, atunci când copiii vor intra în colectivităţi şi vor veni în contact cu colegii bolnavi. „Există posibilitatea unor purtători sănătoşi, cu forme discrete de boală, dar care să determine în colegii receptivi forme agravante ale afecţiunilor respiratorii“, a declarat medicul Tamara Ciofu. Cei mai predispuşi la o nouă îmbolnăvire sunt copiii care au fost răciţi în ultimele luni.

„Copii care au avut episoade de viroze respiratorii au sistemul imunitar slăbit. Nu sunt căliţi, cum crede multă lume, iar riscul unui nou episod este mult mai crescut decât în cazul unui copil sănătos, care a urmat şi un tratament de creştere a imunităţii în anotimpul cald“, a adăugat medicul Tamara Ciofu. Pentru combaterea îmbolnăvirilor, la început de an şcolar copiii trebuie să vină cu o adeverinţă de la medicul de familie potrivit căreia nu are nicio boală contagioasă.

Sute de adulţi răciţi şi internaţi


Peste 500 de botoşăneni au fost diagnosticaţi cu viroze respiratorii numai în ultima săptămână. Potrivit datelor prezentate de DSP, până în prezent, au fost înregistrate aproape 500 de infecţii acute ale căilor respiratorii, cu 103 internări, la care s-au mai adăugat aproape 200 de cazuri de pneumonii şi infecţii respiratorii grave.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite