Botoşani: (UPDATE) Cod portocaliu de inundaţii:Vezi aici care este bilanţul provizoriu al pagubelor provocate de ape în judeţ!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În localităţile Bucecea, Corlăteni, Leorda şi Negreni  s-au înregistrat cele mai mari cantităţi de precipitaţii în ultimele 24 de ore. Codul portocaliu pe râul Prut menţine până în această seară la ora 21.00.

Ora 12.30

22 de persoane şi 1.000 de oi evacuate din lunca Prutului la Baranca. Pompierii militari se află încă de dimineaţă în zonă şi sunt ajutaţi de voluntarii comitelor locale. Aceasta este o măsură preventivă.

Cotele râului Prut sunt într-o continuă creştere, dar nu cu aceeaşi rapiditate înregistrată la primele ore ale acestei dimineţii. De la ora 9.00, apele au crescut doar cu 12 cm şi nu există pericolul ca gospodăriile să fie inundate. Până la cota de pericol de 650 de cm mai este jumătate de metru.

ora 10.00 

În localitatea Corlăteni, ploile au inundat cinci kilometri de drum comunal şi se aşteaptă ca râul Jijia să depăşească în următoarele ore cota de inundaţii mai ales că plouă continuu de 24 de ore. ,, Acum face un bilanţ provizoiu al pagubelor. Dacă este depăşită cota, vom avea culturi distruse şi gospodării inundate.  Vântul este puternic şi a pus la pământ hectare întregi de grâu. Încă nu avem evaluările" a declarat Dănuţ Prepeliţă, şeful Serviciului pentru Situaţii de Urgenţă Corlăteni.

Ora 9.30

Prutul a crescut cu doi metri.  În această dimineaţă, la ora 8.00, cota de inundaţie a fost depăşită cu un metru la intrarea Prutului în ţară, la Oroftiana.  "Apa ieşită din matcă a inundat doar locurile joase din lunca Prutului"  a declarat plt. Dorina LUpu, ISU Botoşani

image

La această oră, în localităţile Suharău, Hudeşti, Darabani, Păltiniş şi Rădăuţi Prut  se desfăşoară acţiuni de scoatere a utilajelor din balastiere şi a animalelor aflate la păşunat în lunca Prutului.

ora 9.20

În localitatea Brehuieşti, sătenii au petrecut noaptea în stradă,, Am ieşit cu lopeţi, cu excavatoare şi ce am găsit prin curţi şi a m curăţat toată noaptea canalizările şi podeţele să nu ne intre apele în gospodării. Chiar şi aşa avem pagube mari" a declarat Constatin Pădurariu, şeful Serviciului pentru Situaţii de Urgenţă Vlădeni. Un prim bilanţ al pagubelor arată că peste 50 de hectare de culturi agricole sunt compromise iar patru kilometri de drum şi cinci podeţe sunt afectate de pârâurile care s-au umflat din cauza ploilor.

image

Ora 8.45

În această dimineaţă, ploile au distrus trei kilometri de drum, un pod peste pârâul Dolina şi au inundat o gospodărie din localitatea Leorda,  Cantitatea de precipitaţii depăşeşte  60 de litri pe metru pătrat „Plouă continuu de 24 de ore şi ne aşteptăm ca apa să intre în unele gospodării. Deja avem drumuri şi un pod afectate de ape " a declarat  Vasile Ungureanu, primarul localităţii Leorda.

ora 7.45

Patru gospodării şi anexe din localităţile  Dorohoi, Brăieşti, Drăguşeni şi Ştiubieni au fost afectate de inundaţii. Pompierii au intervenit pentru scoterea apei din curţile oamenilor cu ajutorul voluntarilor din zonă.

Cele mai mari cantităţi au fost înregistrate în localităţile  Bucecea (65.4 l/mp), Corlăteni (65 l/ mp),  Leorda (60 l/ mp) şi Negreni (47 l/ mp). În localitatea Vlădeni, ploaia a fost însoţită de gheaţă de mici dimensiuni.

image

Prutul creşte însă alarmant de la o oră la alta,, Cota de inundaţii pe râul Prut a fost depăşită cu 90 de cm. De asemenea, s-a depăşit cota de inundaţii şi pe Jijia cu 17 cm în dreptul localităţii Dorohoi" a declarat plt. Dorina Lupu, ISU Botoşani.

La această oră, comitetele locale pentru situaţii de urgenţă sunt în alertă îndeosebi în satele din lunca Prutului.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite