Botoşani: Un puşti de 14 ani are un sac de bani vechi dar foarte valoroşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Răzvan Condrei Ţiplea are peste 3000 de monede cu o valoare inestimabilă. Peste 200 sunt din argint iar şapte din aur. Pe piaţă, comoara sa costă mii de euro dar adolescentul nici nu se gîndeşte să o vândă.

Piesa de rezistenţă a colecţiei este o monedă de cinci lei din anul 1864 care este considerată de cunoscători"talerul românesc" şi una dintre cele mai frumoase monede din România.  O monedă de un ban de la 1867 completează colecţia dar şi 200 de bănuţi de argint de la 1900. În comoară  îşi găsesc locul şi şapte emisii monetare din aur care nu au fost puse în circulaţie vreodată dar care marchează evenimente importante din cultura şi istoria ţării noastre.

Alte câteva sute de monede europene din secolul trecut se regăesec în colecţia tânărului. „ Am inclusiv moneda cu chipul regelui Carol I al României care datează din 1900 dar şi o emisie monetară cu Ion Elide Rădulescu. Emisia monetară cea mai valoroasă pe care am reuşit să o achiziţionez este Ritonul de la Poiana Mare, un ban de aur de un gram care are gravat un obicet de cult strvechi foarte important pentru cultura nostră", a spus tânărul colecţionar care este foarte mândru de comoara sa.

O parte din comoară poate fi văzută de mâine în premieră la secţia de numismatică din cadrul Bibliotecii Judeţene. Răzvan împlineşte mâine 14 ani şi vrea să facă şi el un cadou lumii: să-i arte comoara sa.

Mai multe despre proprietarul celei mai impresionante colecţii,  aflaţi mâine în Adevărul de Seară.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite