Botoşani: Vezi aici filmul răscoală ca la 1907 şi mărturiile sucevenilor!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 100 de jandarmi şi poliţişti de la Pază şi Ordine au plecat la primele ore ale dimineţii spre Vârfu Câmpului, localitate unde sâmbăta trecută a avut loc o răscoală în toată regula izbucnită de la un litigiu funciar.  Şi echipajele unei firme private de pază şi protecţie au ajuns la  Vârfu Câmpului. O sută de ţărani  care erau adunaţi în faţa Primăriei din Hănţeşti (Suceava) au plecat înainte de prânz spr

Ţăranii din Hânţeşti sunt decişi să îşi dea şi viaţa pentru pământul moştenit de la strămoşii lor.

image

"Hoţii de la Vârfu Câmpului mi-au vândut pământul moştenire de la bunicul meu unui miliardar. Ce au făcut comuniştii au stricat hoţii aştia. Cum a murit bunicul pe front, aşa mor şi eu pentru pământul meu" a declarat Dumitru Aconstantinesei.

Ţăranii au cerut primarului din localitate să le facă dreptate şi au adus cu ei titluri de proprietate eliberate în anii 1930.

"Femeia a mers cu actele acestea şi data trecută şi i-a zis să se şteargă undeva cu ele şi i-a dat cu spray în faţă. Eu am luat două răngi în cap şi am căzut jos.M-am trezit la spital", a precizat Dumitru Scântiuc.

În timp ce oamenii din Hănţeşti cereau primarului să îi ajute, clopotele bisericii au început să bată în continuu, semnul de alarmă folosit de săteni în vremurile de război.

"Strămoşii noştri au luptat în război pentru pământurile acestea. I-au mâncat păduchii, au făcut foame şi au murit pentru el. Averescu a spus să luptăm că pământul este al nostru.Chiar dacă mor, mor cu mâna pe sapă ca Ion Roată. Copii mei ce să facă fără pământ " a declarat Alexandru Serediuc.

UPDATE: 13.30

Conflictul de la Vârfu Câmpului s-a stins în urmă cu zece minute, după ce Poliţia i-a convins pe reprezentanţii firmei austriece  Agraria Nord să-şi retragă de pe teren utilajele agricole. Cei peste o sută de ţărani din Hânţeşti s-au reîntors la casele lor însă nu înainte de a atenţiona autorităţile că nu renunţă la ideea de a-şi revendica terenurile. În scurt timp veţi putea vedea noi fotografii de la faţa locului.

image

UPDATE: Ora 12.30

Emilia Scripciuc, reprezentantul firmei austrice Agraria Nord care deţine terenul în litigiu şi care s-a ocupat de cumpărarea celor 150 de hectare , susţine că ţăranii din Hânţeşti au fost manipulaţi şi minţiţi de către primarul comunei. "În momentul achiziţionării terenului, el aparţinea administrativ de comuna Vârfu Câmpului şi nu de Hănţeşti. Oamenii trebuie să înţeleagă că acest teren aparţine acum firmei Agraria Nord care l-a cumpărat legal. Din păcate oamenii au fost manipulaţi şi minţiţi de către primarul lor care a ascuns adevărul pentru a câştiga electorat. Este adevărat că în trecut au deţinut terenurile acestea însă din 1965 au fost trecute administrativ la comuna Vârfu Câmpului. Dacă în anii 90 cereau terenul înapoi cu siguranţă îl primeau. Din păcate nu au făcut acest lucru şi acum nu mai pot decât să fie despăgubiţi cu alte terenuri, în altă parte. Conflictul nu trebuie rezolvat cu bâta şi cu forţe de ordine. Trebuie găsită o cale legală ca oamenii să fie despăgubiţi." a declarat Emilia Scripciuc.

image

UPDATE: Ora 11.45

Ameninţaţi de ţăranii revoltaţi, angajaţii firmei austrice care arau pământul au oprit lucrul şi au scos tractoarele de pe pământul aflat în litigiu. Ţăranii din Hânţeşti ameninţă că nu vor părăsi zona până când nu vor primi garanţi de la prefecţii judeţelor Suceava şi Botoşani că vor intra în posesia celor 150 de hectare de teren moştenit de la părinţi. În continuare zona este păzită de forţe de ordine şi agenţii firmei private de pază FGM. Răsculaţii ameninţă că dacă tractoarele vor reveni să are pâmântul le va incendia cu cocktail-uri Molotov.

image

UPDATE:  ora 11.00

Răsculaţii de la Hânţeşti au reuşit să treacă de barajul Jandarmilor. Ţăranii au fost ajutaţi de primarul comunei care a negociat un sfert de oră cu forţele de ordine convingându-le să-i lasă să treacă podul peste Siret.  Cei peste o sută de ţărani se îndreaptă acum  spre terenul aflat în litigiu pe care mai multe tractoare, păzite de 50 de agenţi de pază şi ordine de la FGM,  ară pământul. Pentru a se întoarce la casele lor, răsculaţilor  li s-a promis teren în altă parte însă oamenii au refuzat oferta autorităţilor sucevene.

image

UPDATE : 10.20

Conflict iminent între răsculaţi şi forţele de ordine.  Ţăranii adunaţi în faţa Primăriei din Hănţeşti au pornit spre Vârfu Câmpului şi sunt aproape de podul de peste râul Siret unde se află mobilizate importante forţe de ordine.   Sunt peste o sută de oameni care au plecat să-şi facă singuri dreptate după ce au aflat că omul de afaceri austriac ce deţine terenul aflat în litigiu a dat dispoziţii să are pâmântul.

filtru

Mai mulţi zeci de ţărani din localitatea suceveană Hănţeşti sunt adunaţi în faţa primăriei din localitate pentru a cere socoteală autorităţilor din judeţul Suceava de ce le-au  anulat  titlurile de proprietate pe un teren aflat în comuna botoşăneană Vârfu Câmpului.

Răsculaţii s-au adunat dimineaţă la Primăria din Hănţeşti (foto)

Spectacolul „Conul Leonida faţă cu Reacţiunea”
Răsculaţii s-au adunat dimineaţă la Primăria din Hănţeşti (foto)

"A fost trimis la Vârfu Câmpului un efectiv de 30 de jandarmi care în caz ne nevoie va acţiona pentru restabilirea liniştii şi ordinii publice. Sprerăm însă că nu va fi nevoie să intervenim." a declarat mr. Cristian Niţuleac, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Jandarmi. La faţa locului sunt şi efective ale Inspectoratului judeţean de Poliţie, iar câteva zeci de agenţi de la o firmă privată de pază şi ordine sunt pregătiţi să plece spre Vârfu Câmpului în caz de nevoie.

Prefectul Judeţului Botoşani a refuzat orice dialog cu ţăranii din Hănţeşti considerând că problema trebuie rezolvată de omologul său din Suceava. "Am anunţat dimineaţă Bucureştiul şi se ştie de situaţie. Noi nu avem ce negocia cu cei din Hânţeşti pentru că problema nu este a noastră. Prefectura Botoşani a emis legal titlurile de proprietate. Problema este a Sucevei şi trebuie rezolvată de ei. " a spus prefectul de Botoşani, Cristian Roman.

Oamenii au deţinut terenul până în 1948 şi dovedesc acest lcuru cu titluri emise înainte de colectivizare (foto)

Oamenii au deţinut terenul până în 1948 şi dovedesc acest lcuru cu titluri emise înainte de colectivizare (foto)

Pentru a preveni un nou conflict, jandarmii şi poliţia au blocat toate căile de acces dinspre Hânţeşti spre Vârfu Câmpului. Toate maşinile sunt oprite şi verificate.

Amănunte despre acest subiect găsiţi aici:

Răscoală ca la 1907 pentru pământ

EXCLUSIV: Românii doar se bat de la pământ, străinii îşi văd de afaceri! 20.000 de hectare de teren au încăput pe mâinile europenilor!

Sucevenii-răsculaţi , ameninţaţi cu poliţia!

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite