Botoşani: UPDATE: Premierul Republicii Moldova: „Bine v-am regăsit după 66 de ani!”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vlad Filat a fost primul basarabean care a trecut vama Rădăuţi -Prut imediat după inaugurare. Peste 300 de refugiaţi din Basarabia care au venit în România în al doilea război mondial au trecut Prutul pentru a-şi revedea familiile rămase acasă.Gardul de sârmă ghimpată de pe malul moldovean a fost tăiat şi va fi dat cadou autorităţilor române şi moldovene.  

Ora 14.00

Premierul Republicii Moldova , Vlad Filat, împreună cu ministrul Administraţiei şi Internelor, Vasile Blaga, au trecut Prutul şi au tăiat sârma ghimpată de lângă podul Lipcani-Rădăuţi-Prut.   Filat consideră că păstrarea gardului de sârmă ghimpată este o ruşine în secolul 21 când graniţele Europei sunt deschise iar oamenii pot circula liber.

Bucăţi din gardul de sârmă ghimpată vor fi oferite cadou preşedintelui României, Traian Băsescu, premierului Emil Boc dar şi parlamentarilor moldoveni a mai precizat primul ministrul Republicii Moldova,, Lui Vladimir Voronin îi vom păstra un val de sârmă ghimpată,, a spus premierul moldovean.

Ora 13.30

Delegaţia Republicii Moldova condusă de premierul Vlad Filat a trecut Prutul pe podul Lipcani-Rădăuţi-Prut pentru prima dată după cel de al doilea război mondial când podul a fost distrus de nemţi.  Premierul moldovean a fost vizibil emoţionat la întâlnirea cu românii dar şi cu cei peste 300 de basarabeni refugiaţi în perioada războiului. ,, Bine v-am regăsit după 66 de ani!", le-a spus premierul moldovean sutelor de persoane care l-au aşteptat pe malul românesc al Prutului.

Momentul este unul emoţionant şi pentru cei peste 300 de basarabeni refugiaţi  în România în anul 1944. O parte dintre ei au fost deportaţi în Bărăgan dar alţii au rămas în localitatea Rădăuţi-Prut şi în satele judeţului Botoşani. Cu paşapoartele în mână aceştia se vor întoarce acasă după mai bine de jumătate de veac.

,, Eu sunt din Lipcani şi aveam 10 ani când ne-am refugiat în România. Este pentru prima dată când mă pot întoarce acasă,, a spus Viorica Ionescu, o bătrână de 71 de ani din localitatea Lipcani care s-a refugiat cu familia sa în localitatea Rădăuţi-Prut.  

Ora 12.00

Delegaţiile celor două state se vor întâlni la jumătea podului de peste Prut peste o oră când va fi inaugurat podul Lipcani- Rădăuţi -Prut reconstruit în 2005 după ce a fost distrus de nemţi în timp celui de-al doilea război mondial. Premierul Republicii Moldova va ţine un discurs în faţa românilor şi a basarabenilor depoartaţi în timpul războiului în ţara noastră.

Premierul Republicii Moldova, Vladimir Filat va fi prima persoană care va intra în ţara noastră prin vama Rădăuţi-Prut cu paşaportul şi va fi înregistrat de organele vamale.

Manifestările vor continua cu inauguarea punctului de trecere a frontierei de la Rădăuţi Prut după care cele două delegaţii vor trece podul în Basarabia unde va fi inaugurată vama Lipcani. Sute de basarabeni vor avea astfel ocazia de a se întoarce în locurile natele unde îşi vor revedea familiile.

 Ora 10.00

Din partea României şi-a anunţat venirea ministrul Administraţiei şi Internelor, Vasile Blaga, dar nu este exclus ca şi preşedintele Traian Băsescu să participe la manifestări. Prezenţa şefului statului nu a fost confirmată însă până la această oră. Delegaţia moldovenească va fi condusă de premierul Vlad Filat.

Podul Rădăuţi Prut-Lipcani ,care leagă cele două maluri ale Prutului,  a fost aruncat în aer în anul 1944 de trupele germane. Podul, lung de aproape 250 de metri, a fost reconstruit în 2005 dar nu a fost folosit până acum.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite