Botoşani: Tun financiar în Comuna Roma

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Imaşul comunei a fost concesionat unei societăţi fantomă. La data licitaţiei, societatea nu era înfiinţată, însă acum urmează să primească de la APIA aproape 50.000 de euro.

Cooperativa Agricolă „Agrozootehnica Zorile Roma" are concesionat de către Consiliul Local Roma 127 de hectare de păşune ce aparţine domeniul privat al comunei Roma. Contractul a fost încheiat între cele două părţi în baza unei licitaţii la care a participat şi cooperativa „Agrozootehnica Zorile Roma", fără a avea acest drept. Potrivit caietului de sarcini a licitaţiei pentru atribuirea contractelor de concesiune, data licitaţiei a fost stabilită pentru 15.05.2010, însă firma câştigătoare a fost înfiinţată pe 8.06.2010.

„Asociaţia s-a constituit pe 2 mai şi aveau depus la noi actul constitutiv, urmând să depună ulterior certificatul de înregistrare. În baza acestui act a participat la licitaţie", a precizat Mihai Asiminicesei, consilierul primarului comunei Roma.

Documentaţia trebuia depusă până pe data de 14.05.2010, însă actul constitutiv este autentificat la un birou notarial abia pe data de 31.05.2010, deci nici acest act nu a fost depus deşi face parte din actele cerute prin caietul de sarcini. Cooperativa agricolă, a participat la această licitaţie doar prin reprezentant, nefiind înfiinţată legal la data licitaţiei.

„Noi am urmărit interesul cetăţeanului şi din această cauză am permis cooperativei să participe", a adăugat Mihai Asiminicesei.

Cenzori ai cooperativei agricole sunt mandaţi prin actul constitutiv tocmai Mihai Asiminicesei, consilierul primarului şi Constantin Ostopovici, consilier taxe şi impozite în cadrul Primăriei Roma. Mai mult, cei doi sunt şi membri ai comisiei de evaluare a ofertelor pentru atribuirea contractului de concesiune a păşunilor.

„Eu nu ocup o funcţie publică pentru a fi în incompatibilitate", s-a apărat consilierul primarului.

Întreaga manevră a fost făcută chiar de către primarul comunei care a dispus prin ordin constituirea comisiei şi componenţa sa, ulterior schimbând un membru care nu a vrut să coopereze.

„Am simsţit că ceva nu e în regulă şi nu am vrut să cooperez, nu le mai răspundeam la telefonae, mă făceam că am treaba. Prin dispoziţie a primarului am fost înlocuit în comisia de licitaţie", a precizat consilierul local Liviu Străchinariu.

În caietul de sarcini a licitaţiei se precizează ca termen în care concesionarul trebuie să se prezinte pentru semnarea contractului 5 zile de la adjudecarea concesiunii, în caz contrar se va proceda la reluarea procedurilor de licitaţie şi nu i se va mai permite să depună o nouă ofertă. Contractul de concesiune este semnat de primarul comunei Roma după 27 de zile, în aceeşi zi, în care cooperativa agricolă a reuşit să prezinte certificatul de înregistrare la registrul comerşului.

„Eu am semnat contractul în baza deciziilor comisiei de licitaţie. Ei sunt răspunzători dacă nu a fost respectată legea, nu eu. Sunt cerute la DNA toate documentele, le vom trimite şi vom vedea ce decizie se va lua. Noi am acţionat în interesul crescătorilor de bovine", a precizat primarul Constantin Humelnicu.

Miza licitaţiei aranjate a fost subvenţia oferită oferită de către Agenţia de Plăţi şi Intervenţii în agricultură. Pentru fiecare hectar se oferă 78 de euro pe an pentru creşterea de ovine şi bovine, iar în urma acestui contract de concesiune, cooperativa agricolă „Agrozootehnica Zorile Roma"  ar urma să primească aproape 50.000 euro.

„Am procedat în acest mod tocmai pentru a nu se pierde subvenţia. Mai erau două zile până la depunerea dosarelor şi a trebuit să ne grăbim", a recunoscut Mihai Asiminicesei.

„La APIA am fost personal la domnul director şi s-a rezolvat problema. Problema e să nu se piardă această subvenţie", a declarat Constatin Humelnicu, primarul comunei Roma.

Potrivit preşedintelului comisiei de licitaţie, contractul trebuie încheiat cu o persoană fizică şi nicidecum cu o societate.

 „Licitaţia a fost câştigată de Ioan Sadoschi, care a participat ca persoană fizică. A avut cel mai bun preţ şi a avut un caiet cu coduri numerice personale a persoanelor care au vite şi cu semnături în fals pentru ei. Primarul a făcut contract societăţii respective pentru că sunt prieteni", a declarat Dumitru Iacob, viceprimar, preşedintele comisiei de licitaţie.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite