Botoşani: Teatrul Vasilache revendicat de fundaţia Caritatea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fundaţia „Caritatea" , patronată de comunitatea evreiască din România, a solicitat Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților retrocedarea imobilului în care funcţionează Teatrul pentru copii și tineret "Vasilache" Botoșani.

Fundaţia Caritatea deţine deja  în Botoşani câteva zeci de clădiri impozante pe care le-a revendicat şi i-au fost retrocedate în numele comunităţii evreieşti. La  Autoritatea  Națională pentru Restituirea Proprietăților este întregistrată încă din 2003 o cerere de retrocedare prin care fundaţia Caritatea revendică imobilul în care funcţiuoează Teatrul Vasilache. Dosarul se află însă în curs de completare cu actele doveditoare în vederea soluţionării lui. Fundaţia invocă faptul că actuala clădire a fost construită de comunitatea evreiască din Botoşani, clădirea fiind cunoscută înainte de naţionalizare ca sala "Izvorul vieții".

În anii 60, respectiva clădire a fost extinsă de statul român de atunci şi până astăzi funcţionând în ea teatru de păpuşi. „Demersurile făcute de Teatrul pentru copii și tineret "Vasilache" Botoșani pentru identificarea documentelor care au stat la baza extinderii și modernizării  fostei săli "Izvorul vieții" și transformarea acesteia în actualul Teatru "Vasilache" s-au soldat cu eșec. Instituțiile contactate, Consiliul Judeţean  Botoșani, Serviciul Județean Botoșani ale Arhivelor Naționale, Consiliul Judeţean. Suceava, Serviciul Județean Suceava ale Arhivelor Naționale nu au identificat nici un document care să ateste această investiție. Știm sigur că actualul sediu al Teatrului "Vasilache" reprezintă rezultatul extinderii și modernizării vechii săli "Izvorul vieții" prin investițiile făcute de către statul român în anii 60. Facem apel către botoșăneni să ne ajute cu informaţii sau documente care să ateste modernizarea clădirii teatrului", a declarat Florin Aioniţoaie, directorul Teatrului Vasilache

În acest moment, Teatrul Vasilache nu deţine niciun fel de document cu privire la extinderea clădirii făcută de stat în anii 60. Conducerea teatrului susţine că din cauza cererii de retrocedare depuse de fundaţia Caritatea toate investiţiile de modernizare a imobilului au fost sistate.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite