Botoşani: Termica şi Apa Grup, ţeapă record la buget

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Datoriile la stat ale firmelor, de 267 de milioane de lei, nu mai pot fi recuperate după ce edilii au făcut o inginerie financiară. Echivalentă cu bugetul oraşului pe un an, restanţa este cu mult mai mare decât patrimoniul celor două societăţi, de 1,5 milioane de lei.

Acesta este cea mai mare datorie din istorie pe care statul o are de recuperat de la firmele din judeţul Botoşani. Deşi era de anticipat, abia în urmă cu câteva zile s-a ştiut oficial că nu se va putea recupera nici măcar 1% din datoria către bugetul de stat a Termica şi Apa Grup.


Principalul vinovat este tot statul, care anul trecut a acceptat o inginerie financiară făcută de Consiliul Local Botoşani, în cazul Termicii, şi de Consiliul Judeţean în cazul furnizorului de apă. Prin divizarea celor două societăţi, datoriile au rămas la Termica şi Apa Grup, iar toate bunurile de valoare au fost transferate în patrimoniul noilor furnizori, Modern Calor şi Nova Apaserv.


Reprezentanţii Fiscului, care trebuiau iniţial să se ocupe de recuperarea datoriilor, se apără spunând că cele două firme nu puteau fi executate silit. „Am încercat să recuperăm datoriile prin propriri pe conturi şi sechestre asiguratorii pe bunuri. Problema este că cele două societăţi erau singurii furnizori de căldură şi apă, deţineau bunuri pe domeniul public“, a explicat Radu Ţurcanu, şeful Direcţiei Generale de Finanţe.

image


Patrimoniul: ţevi vechi, bocanci şi tonere expirate


Atât Termica, cât şi Apa Grup au ajuns în faliment, iar instanţa care a judecat dosarele de insolvenţă a hotărât ca firmele să treacă sub administrare judiciară.
„De reorganizare nu se putea vorbi. Singura soluţie era falimentul. Când am inventariat bunurile, am constatat că Termica are un patrimoniu de 800.000 de lei şi o datorie de 177 de milioane, iar Apa Grup are bunuri de 566.000 de lei şi restanţe de 90 de milioane de lei“, a spus Constantin Dascălu, administratorul judiciar. Lichidatorul a înştiinţat printr-o adresă Ministerul de Finanţe şi ANAF-ul despre situaţia găsită, însă instituţiile statului nu au reacţionat.


„Am trimis mai multe adrese şi l-am înştiinţat în scris pe ministrul Ialomiţeanu. S-a trimis doar o adresă la ANAF Botoşani să se verifice de ce nu mai există nimic în patrimoniu. Nu pot să recuperez datorii de 40 de milioane de euro de la Termica din capete de ţeavă, o magazie de bocanci şi câteva tonere de imprimantă expirate. Asta am mai găsit“, a adăugat Constantin Dascălu.


ANAF-ul a socilitat în urmă cu o săptămână Tribunalului Botoşani să-l înlocuiască de la 14 aprilie pe Constantin Dascălu cu firma de insolvenţă a fostului senator PSD de Bucureşti, Şerban Nicolae.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite