Botosani: Termica îi pune la plată pe debranşaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 20.000 de botoşăneni cu centrale de apartament vor plăti şi facturile emise de societatea de termoficare. Cheltuielile pot ajunge şi la 40 de lei şi reprezintă 50% din cota comună din consumul de energie al unui imobil.

Asociaţiile de proprietari din Botoşani au aflat abia ieri de ordinul emis de Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Servicii de Utilitate Publică. Aceasta îi pune practic la plată şi pe cei care au renunţat la serviciile Termica, dar au vecini care sunt încă clienţi la sistemul centralizat. Peste 20.000 de familii vor primi facturi emise de Termica în sezonul rece, în condiţiile în care mai puţin de 1.000 au rămas clientele furnizorului de termoficare.
Măsura se aplică experimental pentru această iarnă, după cum reiese din actul normativ.

Acesta specifică şi modalităţile de calcul. În lunile decembrie, ianuarie şi februarie oamenii vor plăti 30% din încălzirea consumată în spaţiile comune, iar în celelalte luni ale sezonului rece cota va fi de 50%.


70% dintre clienţi au fugit din sistemul centralizat


70% dintre clienţii Termica s-au debranşat din cauza facturilor uriaşe la încălzire şi a serviciilor de proastă calitate. Oamenii au făcut eforturi ca să-şi cumpere o centrală de apartament şi refuză să plătească un serviciu pe care nu şi-l doresc. În această situaţie s-a aflat şi Eugenia Graur (39 ani) care stă într-un apartament cu 2 camere de pe Aleea Unirii. „Am împrumutat bani din toate părţile ca să-mi pun centrală de apartament. Cum să mai plătesc acum facturi la Termica, dacă nu sunt clientul lor?“, a spus revoltată femeia.


Oamenii refuză să plătească


Un calcul estimativ făcut de asociaţii arată că proprietarii centralelor de apartament vor plăti cam 40 de lei lunar, în funcţie de numărul apartamentelor încă racordate la sistemul de încălzire centralizat. Revoltaţi, oamenii au cerut asociaţiilor de proprietari explicaţii. „Nu plătesc nicio factură pentru că eu am centrală. Nu mă intersează căldura de la Termica. Au văzut că lumea se debranşează şi acum vor să ţină pe picioare societatea,
furându-ne bani
“, a spus Ionel Mateciuc, profesor.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite