Botoşani: Străinii vor să ia toată producţia agricolă bio

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nemţii şi japonezii intenţionează să încheie contracte cu fermierii locali pentru a cumpăra produsele lor ecologice. Doi importanţi oameni de afaceri din Germania care au vizitat judeţul au fost uimiţi să constate că la noi încă se mai face agricultură fără chimicale. Şi japonezii sunt interesaţi de culturile ecologice din zonă.

În timp ce pe tarabele din pieţele noastre nu găseşti decât fructe şi legume aduse din Spania, Turcia, Egipt sau chiar din America de Sud, străinii nu ştiu cum să facă să poată cumpăra toate produsele noastre ecologice.

Oferă expertiză tehnică

Doi oameni de afaceri germani, Robert Brandes şi Christine Menzel, au vizitat mai multe ferme din judeţ şi au apreciat potenţialul de dezvoltare a sectorului agricol şi, în mod special, calitatea solului din nordul Moldovei. 

Ei sunt dispuşi chiar să ofere expertiză tehnică fermierilor din Botoşani şi să asigure contracte ferme de export pentru producţia agricolă ecologică. Fermierii nemţi sunt interesaţi îndeosebi de culturile de soia, porumb, floarea-soarelui sau grâu. „Din cauză că nu au avut bani de îngrăşăminte chimice, cam peste tot în judeţ se practică agricultură ecologică, însă nu este certificată oficial. Doar câteva ferme, care deţin în jur de 2.000 de hectare de teren,  au reuşit să se certifice bio. În realitate, suprafaţa este mult mai mare, de cel puţin 6.000 de hectare“, a declarat Gheorghe Manole, inginer specialist în cadrul Direcţiei Agricole Botoşani. 

Inginerul a adăugat că fermierii care produc ecologic ar trebui să se unească într-o asociaţie şi să-şi certifice culturile bio, pentru a putea negocia mai uşor cu partenerii străini care sunt interesaţi să cumpere cantităţi mari de astfel de produse. Potenţialul judeţului în producţia agricolă ecologică este imens, având în vedere că în Botoşani sunt aproape 300.000 de hectare de teren arabil, în mare parte nefolosite.

În loc să lucrăm pământul,  îl vindem străinilor

Ovidiu Portariuc este unul dintre puţinii fermieri cu certificat de producător  agricol bio. De câţiva ani este parter al celor doi oameni de afaceri germani şi tot ce produce vinde la export. 
Fermierul botoşănean critică politicile haotice din sectorul agricol care îi determină pe mulţi români să îşi vândă terenurile şi să plece în străinătate. „Prin ceea ce am realizat în ultimii ani am reuşit să câştigăm încrederea partenerilor germani. Am învăţat mult de la ei şi acum ştiu că succesul depinde de respectarea la milimetru a procedurilor. Principala problemă este lipsa banilor şi haosul de pe piaţa noastră agricolă. Oamenii îşi vând pământul unor aşa-zişi investitori străini pe bani de nimic“, a afirmat Ovidiu Portariuc. 

Luna viitoare vor veni la Botoşani câţiva oameni de afaceri din Japonia interesaţi de culturi ecologice care pot fi adaptate climatului românesc.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite