Botoşani: Spitalul Judeţean şi-a scos vechiturile la licitaţie publică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şefii unităţii din Botoşani vor să scoată bani din mobilier din „Epoca de aur“ sau instrumentar medical uzat în proporţie de 90%.

Obiectele scoase la vânzare prin licitaţie publică sunt mai degrabă piese de muzeu decât aparatură medicală. Timp de câteva luni, angajaţii de la Serviciul Administrativ au trebuit să identifice şi să inventarieze toate vechiturile care nu mai pot fi folosite.

Astfel, au fost adunate aproape 200 de obiecte care, deşi nu mai pot fi folosite din cauza uzurii avansate, apar în inventarul spitalului ca funcţionale. Au fost descoperite truse chirugicale fabricate în 1975, tuburi de oxigen vechi de 30 de ani sau maşini de gătit din 1976.
Conducerea spitalului a decis să caseze toate vechiturile, însă a avut parte de o surpriză. Legea nu le permite, fără să se încerce valorificarea bunurilor prin licitaţie publică înainte.

Licitaţie pentru nimic

Tot instrumentarul a fost, aşadar, trecut pe liste speciale şi scos apoi la mezat. S-a întocmit chiar şi un caiet de sarcini, la care s-a lucrat câteva zile, şi s-a fixat şi o taxă de participare de 50 de lei. „Acestea sunt procedurile şi nu avem încotro. Vom organiza licitaţie şi, cine ştie, poate se vom găsi şi cumpărători“, spune Ovidiu Mimor, directorul Spitalului „Mavromati“. 

Şeful Serviciului Administrativ, Ioan Bichiş, este însă sceptic. El consideră că toată treaba cu licitaţia este pierdere de vreme, dar nu are încotro. „În mod normal, ar trebui duse direct la fier vechi. Instrumentarul medical are un grad de uzură de 90%. Cu toate acestea, există o lege care prevede proceduri clare. Obiectele casate trebuie valorificate prin licitaţie. Dacă nu le cumpără nimeni la trei licitaţii consecutive, se duc la REMAT“, a declarat Ioan Bichiş, administrator. Şi în urmă cu patru ani a fost organizată o licitaţie similară, însă nu s-a vândut nimic.

Antichităţi la superpreţuri

Piesa de rezistenţă a licitaţiei este o trusă medicală de urgenţă fabricată în 1975, cu un preţ de pornire de 200 lei. Ceva mai ieftin este un tub gol de oxigen, din 1980, care costă 60 de lei, sau un cuier din 1981, care poate fi adjudecat la preţul de 35 de lei.

Gospodinele interesate să aibă în casă o piesă de muzeu se pot orienta  spre o albie de spălat rufe din 1979, care costă 15 lei, sau un aragaz cu patru ochiuri din 1976, la doar 40 de lei. Toate cele 200 de obiecte scoase la licitaţie valorează, în total, puţin peste 1.000 de lei.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite