Botoşani: Sindromul „Muieţi-s posmagii?“ la Dorohoi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Unii muncesc cu ziua pe şantier, dar pe la casele altora. Spre deosebire de voluntari, ei primesc bani pentru asta.

Situaţie de toată jena în oraşul lovit de ape în această vară. În Dorohoi se construiesc 100 de case numai în cartierul de lângă tabăra sinistraţilor, însă doar cinci dintre aceştia ajută efectiv la ridicarea noului lor cămin.

Potrivit datelor deţinute de Direcţia de Asistenţă Socială, în tabăra de la Dumbrava Roşie se află 55 de bărbaţi, dintre care aproximativ 25 au un loc de muncă şi nu sunt acasă pe timpul zilei. Cinci sunt fie bolnavi, fie foarte în vârstă. Restul se feresc să se apropie de şantier.

„Dar noi cu ce să ajutăm? Nu suntem constructori şi nici n-am lucrat niciodată. Dacă vor să le ducem apă sau să măturăm am ajuta, dar nu ne-a zis nimeni nimic“, ridică din umeri Bogdan Axinte, unul dintre sinistraţi. Unii se duc să muncească pe şantier, dar nu la propriile case, pe care le lasă în grija voluntarilor, ci la vecinii care au decis să-şi refacă gospodăriile în regie proprie.

„Fiul meu lucrează pe la oameni cu ziua. Cel mai mult îşi găseşte în construcţii. Nu merge la casele noi penru că nu este plătit. Trebuie să câştige şi el un ban“, spune Elisabeta Cristea, sinistrată din tabăra Dumbrava Roşie.

Rugi şi ameninţări

Şefii oraşului spun că chemările la muncă adresate sinistraţilor au rămas fără ecou. „Este culmea ridicolului. Nu ştiu ce poziţie să mai avem. Este acolo administrator care-i pontează în fiecare zi, îi roagă să meargă la muncă, însă ei refuză“, a declarat viceprimarul din Dorohoi, Alin Sorin Clim. Edilii ameninţă că leneşii nu vor primi case.

„Casele ridicate de Habitat for Humanity se construiesc în regim de voluntariat. Oamenii sunt obligaţi să participe. În cazul în care nu pot din diferite motive trebuie să aducă cunoştinţe sau rude să muncească în locul lor. Vom verifica pontajul lor. Cei care n-au participat deloc nu vor mai primi case“, a subliniat primarul Dorin Alexandrescu.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite