Botoşani: Sfinţi cu aură neagră în biserica lui Eminescu de la Ipoteşti(FOTO+VIDEO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Botoşani: Parohul bisericii nu a reuşit să dezlege misterul sfinţilor cu aură neagră
Botoşani: Parohul bisericii nu a reuşit să dezlege misterul sfinţilor cu aură neagră

Arhanghelii pictaţi pe pereţii bisericii din Ipoteşti au aură neagră în jurul capetelor, în semn de doliu etern pentru marele poet,  deşi tradiţia iconografică interzice acest lucru. Ideea a avut-o Nicolae Iorga iar mai marii bisericii au închis ochii la vederea picturilor.

Vezi aici programul Zilelor Eminescu!

Construirea bisericii lui Eminescu din Ipoteşti  a început în 1930 iar lucrările au durat nouă ani. Ideea i-a venit lui Nicolae Iorga şi  tot satul s-a mobilizat ca să ridice lăcaşul situat lângă bisericuţa şi mormintele famililie Eminovici. De la început ,proiectul a fost controversat întrucât stilul ştefanian folosit  îmbina arhitectura mănăstirească şi cea domnească.  

image

Poveştile legate de înălţarea bisericii se mai păstrează şi acum printre bătrânii locului. „ Şi bunicul meu a muncit la construirea bisericii lui Eminescu. Căra ,alături de  oamenii din sat, pietre de râu cu carul cu boi. Au făcut o biserică frumoasă numai că pictura e altfel. Au pus aură neagră sfinţilor dar nu ştiu de ce", a spus Dumitru Munteanu, pălimarul bisericii lui Eminescu care recunoaşte că , în câte bisericii a călcat în toată viaţa sa, nu a mai văzut picturi atât de ciudate.

Botoşani: Slujbă de pomenire pentru Eminescu

„ Trebuiau să le facă aurii că aşa scrie la carte", a mai spus pălimarul în vârstă de 70 de ani.

Botoşani: Sfinţi cu aură neagră Ipoteşti

Părintele  Valentin Tincu slujeşte de şase ani în biserica lui Eminescu şi încă nu a reuşit să afle de ce pictorul local Petru Remus Troteanu , angajat de Nicolae Iorga să realizeze picturile, le-a pus sfinţilor aură neagră. Un lucru îi este clar parohului: pictura este unică în ţară deşi sparge canoanele bisericii ortodoxe.

Nu este exclus ca pictura să nu fi fost terminată iar culoarea neagră să fi fost dobândită ca urmare a trecerii timpului, cred teologii care încearcă să dezlege misterul sfinţilor îndoliaţi.

image

Puţini dintre cei care au trecut astăzi pragul bisericii, ca să aprindă o lumânare în amintirea poetului plecat în nefiinţă acum 122 ani,  au sesizat acest lucru. Poeţi, artişti şi autorităţi locale  nici nu au privit spre picturile interioare. „ Sincer, acum am sesizat că au aură neagră. Este ciudat", a spus Iolanda Artenie, poet.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite