Botoşani: Se cred regii şoselelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şoferii botoşăneni care au venit acasă în concediu de la munca în străinătate sunt pericolul public numărul unu. Angajaţii Poliţiei Rutiere au făcut chiar un portret robot al stranierului care reprezintă un pericol atunci când este la volan.

În ultimele două luni, agenţii Poliţiei Rutiere din Botoşani au fost sesizaţi cel puţin o dată pe zi cu privire la producerea unui accident de circulaţie în care este implicat un autoturism înmatriculat în Uniunea Europeană.

Statistica arată că botoşănenii întorşi în concediu de peste hotare sunt vinovaţi sau victime în peste 100 de incidente pe şosea. În majoritatea cazurilor este vorba de şoferi care muncesc în Italia şi au maşini cu asigurare valabilă doar acolo.

Amenzi prea mici ca să-i sperie

Din acest motiv, de cele mai multe ori, proprietarii autoturismelor avariate în ţară nu primesc despăgubiri.

„Din cercetări reiese că în Italia sunt sfinţi, însă în România îşi permit să consume alcool şi să se urce la volan fără să respecte regulile elementare de circulaţie. Asta pe fondul indolenţei, a lipsei de civilizaţie şi a lipsei de responsabilitate. Din păcate şi spre regretul nostru, aceştia circulă în spaţiul european, dar nu învaţă nimic din civilizaţia europeană“, a declarat Dumitru Zmău, şeful Serviciului Poliţiei Rutiere Botoşani.

Şefii de la Circulaţie au făcut şi un potret robot al stranierului periculos pe şosele: are până în 25 de ani, conduce o maşină cu motor puternic, cu o capacitate de peste 1.800 centimetri cubi şi are permis de mai puţin de cinci ani.

În cele mai multe cazuri permisul de conducere este dobândit în străinătate, iar autovehiculul este închiriat de la firme de specialitate din Uniunea Europeană. Cele mai multe accidente au avut loc pe drumuri comunale neasfaltate.

Taximetrist: „Să le dea amenzi mai mari!“

Şoferii botoşăneni sunt sceptici însă că stranierii cu maşini puternice „vor ceda“ în faţa sancţiunilor. „Legile sunt prea permisive la noi. Dacă ai asemenea comportament «în afară», plăteşti amenzi de mii de euro şi îţi taie tot elanul. La noi, cu câteva sute de euro, scapă şi continuă cu această atitudine fără probleme. Asta până trec de graniţă“, este de părere Ioan Onofraş, taximetrist.

Acesta spune că întoarcerea stranierilor a schimbat mult traficul din Botoşani şi că în ultimele luni s-a văzut nevoit să fie mult mai vigilent pentru a se feri de stranierii care consideră şoselele o proprietate personală.

Botoşani



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite