Botoşani: Şcoli, grădiniţe şi spitale retrocedate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dacă şefii Primăriei s-au arătat dispuşi să plătească chirie, cei de la Consiliul Judeţean (CJ) nici nu au vrut să audă de acest lucru.

Doar în municipiul Botoşani Fundaţia „Caritatea“ a câştigat în instanţă dreptul de proprietate pentru zeci de imobile printre care Şcoala nr. 4, o parte din Spitalul TBC, Centrul de Plasament „Sf. Stelian“ sau atelierele Liceului Agroindustrial. Aceeaşi fundaţie a primit înapoi 12 clădiri din centrul vechi care erau adminsitrate de Primărie şi care erau folosite ca şi locuinţe sociale pentru familiile nevoiaşe.

Spitale retrocedate pe bandă rulantă
„În primul rând este vorba de Şcoala nr. 4. La început am plătit o chirie lunară de 10.000 de euro, apoi ne-au redus-o la jumătate, dar ne-au făcut şi o propunere de a cumpăra clădirea cu 800.000 de euro“, a declarat Valerian Sănduc, directorul economic al Primăriei Botoşani.

Pentru un alt imobil în care locuiesc câteva familii cu probleme sociale Primăria plăteşte 2.800 de euro chirie. Spitalul TBC este ultima instituţie care a pierdut două dintre clădiri. Dispensarul şi un pavilion al unităţii vor trebui în câteva luni puse la dispoziţia fundaţiei. „Efectiv nu avem unde să mutăm bolnavii. Probabil vom fi nevoiţi să negociem din nou cu fundaţia Caritatea să ne închirieze spaţiile respective pentru a nu afecta activitatea spitalului“, a spus viceprimarul Cătălin Alexa.

Şefii Consiliului Judeţean au hotărât ieri să desfiinţeze Sanatoriul TBC Guranda care funcţionează într-o clădire unde chiria lunară e de 4.600 de lei. „Să-şi ia imobilul cu tot cu bacteriile şi microbii din pereţi“, a declarat Cristian Achiţei, vicepreşedintele CJ Botoşani. „Cei 18 bolnavi au TBC şi sunt în ultimul stadiu. Pe lângă faptul că nu pot fi transportaţi, nici nu-i primeşte nimeni să-i interneze.Trebuie să rămână izolaţi“, a afirmat Ioan Ilaşcu, administratorul sanatoriului. Au mai fost retrocedate Fundaţiei „Caritatea“ un centru medico-social şi un centru de plasament la Vârfu Câmpului, precum şi un internat de fete de la Dorohoi.

Clădiri părăsite
Multe imobile retrocedate Fundaţiei „Caritatea“ stau să se prăbuşească. Şefii comunităţii evreieşti vor să renoveze doar clădirile de patrimoniu. „Nu dăm pe nimeni afară, dar noi ne-am propus să valorificăm aceste clădiri pentru a renova sinagogile şi cimitirele evreieşti. Vor fi refăcute doar cele care merită“, a spus Aurel Vainer, preşedintele Comunităţii evreieşti din România.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite