Botoşani: Scăldatul, distracţie fatală pentru 13 tineri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Numai în ultimul weekend, două persoane au murit înecate după ce au au intrat în apă ca să se răcorească sau să înoate. La nivelul judeţului, Siretul reprezintă râul care provoacă cele mai multe tragedii, mai ales pe timp de vară.

Duminică dimineaţă, mai întâi a dispărut sub ape un tânăr din Joldeşti, care urma să plece în Belgia unde prinsese un contract de muncă.

 „Am fost sesizaţi prin 112 că o persoană s-a înecat în râul Siret. Au ajuns echipaje ale ISU şi Ambulanţei. Este o zonă preferată de oamenii de aici pentru scăldat, însă din păcate, după ultimele inundaţii au fost aduse foarte multe aluviuni, iar albia râului este extrem de periculoasă“, a precizat agent şef principal Cristian Lupu, şeful postului de poliţie Vorona.

Şase înecuri la Joldeşti

La doar câteva minute după primul apel, o femeie care se afla la plajă pe malul râului Siret, în apropiere de podul de la Huţani, comuna Vlădeni, a solicitat ajutorul pompierilor după ce a observat că un tânăr a intrat în apă şi nu a mai ieşit la suprafaţă.

Nici în cazul său, pompierii nu au mai putut face nimic. „Cele două zone în care s-a intervenit duminică sunt cunoscute pentru numărul mare de persoane care şi-au pierdut viaţa. Sunt două locuri în care, în fiecare vară, intervenim de cel puţin două ori. La Joldeşti cred că sunt peste şase înecaţi în acelaşi loc“, a precizat un membru al echipajului ISU.

În zona podurilor sunt curenţi puternici

Anul acesta s-au înecat în total 23 de botoşăneni, iar 13 dintre aceştia şi-au pierdut viaţa în iazurile, râurile şi pâraiele din judeţ.

„Cele mai periculoase zone de scăldat se regăsesc pe Siret. Este vorba de locurile unde s-a excavat pietrişul şi podurile. În aceste zone se formează curenţi care te trag la fund. Cel mai bine este să nu te zbaţi şi să încerci să ieşi din curent folosindu-te de vegetaţia de pe fundul apei“, a declarat Ionuţ Paraschiv, instructor de înot.

Statistic, toate persoanele care au murit prin înec în apele Siretului nu depăşesc 30 de ani. În toate cazurile a fost vorba de tineri veniţi cu familia sau cu prietenii pentru a petrece câteva clipe la iarbă verde.

Alte pericole din apă
Apele din judeţ prezintă şi alte pericole pentru cei plecaţi la scăldat. Cei care fac baie în astfel de ape pot face leptospiroză, meningită, boli digestive, sau oftalmologice. „Mai există riscul unui atac vascular cerebral în cazul personelor care intră brusc în apele reci, fără a permite organismului să se acomodeze cu temperaturile scăzute ale apei”, a precizat medicul Vasile Chiroc.

Botoşani



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite