Botoşani: Sărbători fără porcină

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Analize de laborator
Analize de laborator

În ultimele două raportări ale Ministerului Sănătăţii, judeţul Botoşani nu mai figurează printre judeţele în care au fost confirmate noi cazuri de gripă porcină. Ministerul Sănătăţii atrage însă atenţia asupra pericolului îmbolnăvirii cu alte boli.

În perioada Sărbătorilor de iarnă există un risc mai mare de îmbolnăvire cu trichineloză. Specialiştii epidemiologi recomandă populaţiei să nu consume carne de porc neexaminată trichineloscopic şi să evite achiziţionarea acesteia din alte locuri decât centrele comerciale specializate

De asemenea, este necesară o atenţie mărită la consumul de carne de porc insuficient prelucrată termic, deoarece procedeele de sărare, afumare sau uscare a cărnii nu distrug larvele.

Trichineloza este o boală determinată de Trichinella spiralis, care ajunge în organismul uman în urma consumului de carne infestată.

Majoritatea infecţiilor sunt asimptomatice, însa există şi forme clinice de boală cu evoluţie severă care pot cauza moartea prin complicaţiile pe care le produc. Manifestarea clinica a bolii depinde de cantitatea de carne ingerată, de masivitatea infestarii ei şi de rezistenţa organismului.

Semnele clinice de boală sunt: tulburări digestive (dureri abdominale, diaree, greturi varsaturi), care apar la 1-2 zile dupa consumul de carne infestata, febra, edeme palpebrale si faciale însoţite de conjunctivită, dureri musculare şi adinamie.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite