Botoşani: Sănătatea, proptită pe umerii moldovenilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De la an la an, tot mai mulţi medici botoşăneni vor să plece la muncă în străinătate. La această oră, Direcţia de Sănătate Publică are înregistrate 51 de cereri. Locul lor este luat de doctorii basarabeni care sunt mulţumiţi su salariile primite şi muncesc pe rupte în spitalele şi dispendarele din Botoşani.

30 de medici de familie basarabeni sunt împânziţi în tot judeţul şi îngrijesc peste 120.000 de oameni. Toţi au găsit dispensarele pustii pentru că medicilor români nu le plac condiţiile de la ţară. Nici la Spitalul Judeţean Mavromati nu le-a plăcut medicilor români. În ultimii trei ani, 40 de medici şi asistenţi medicale au plecat la muncă în Vest pentru salarii de şapte ori mai mari.

Citeşte şi:

Dezvăluirile unui medic basarabean stabilit la Botoşani:" În Moldova eram plătit cu dulceaţă şi cărbuni!"

Locul lor a fost luat de moldoveni care muncesc pe rupte pentru un salariu de 500 de euro. Cinci specialişti şi-au găsit loc la Spitalul Judeţean Mavromati după ce românii au plecat la salarii de şapte ori mai mari în statele europene. Spitalul are doar doi chirurgi plasticieni iar unul dintre ei este medicul Eugen Vasilică( foto) , un moldovean din Bălţi care a reuşit în ultimii 10 ani să se facă recunoscut şi apreciat în breaslă.

Pe Vasilică îl găseşti 24 de ore din 24 în tot Spitalul Judeţean Botoşani. Când în policlinică, când la Urgenţe sau pe secţia de arşi. Îl recunoşti uşor după accent moldovenesc şi căldura cu care îşi primeşte pacienţii. Munceşte pe brânci pentru un salariu de 500 de euroşi nu se plânge vreodată. „ În Basarabia nu aş primi mai mult de 150 de euro iar condiţiile de lucru sunt la nivelul sistemului sanitar din România al anilor 90. Nu m-aş duce în Moldova să profesez niciodată deşi am primit oferte. Nici în Europa n-aş pleca. Aici e casa mea" a spus medicul Eugen Vasilică a cărui soţie este medic endocrinolog la acelaşi spital.

Alţi trei medici specialişti basarabeni lucrează cot la cot cu românii la Spitalul Judeţean Mavromati. „ Avem înregistrate 51 de cereri noi pentru obţinerea avizelor necesare angajării în străinătate. Jumătate dintre aceste cadre medicale botoşănene vor pleca în Franţa, Germania, Suedia , Belgia şi Norvegia în primăvara acestui an. Posturile vor fi blocate timp de un an" a declarat Lidia Onofrei, purtător de cuvânt Direcţia de Sănătate Publică Botoşani. 500 de medici profesează în tot judeţul.

Botoşani



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite