Botoşani: ŞOCANT: Bolnavii de TBC de la Guranda au fost externaţi!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Doar şase din cei 21 de bolnavi mai sunt  acum în Spitalul TBC Botoşani. Restul au fost externaţi în mai puţin de o săptămână.

 Bolnavii au fost aduşi cu ambulanţele Smurd de la Sanatoriul Guranda la Spitalul TBC Botoşani pe 1 aprilie când sanatoriul a fost desfiinţat.  Cei 21 de bolnavi de tuberculoză au fost rând pe rând externaţi pentru că spitalul este aglomerat. „ Le-am asigurat asistenţă şi i-am externat. În spital au rămas doar şase din cei 21 de pacienţi aduşi de la Guranda. Noi nu îi putem ţine la nesfârşt în spital pentru că aici nu este sanatoriu sau azil", a spus dr. Vladimir Marcu, director medical Spitalul TBC Botoşani.

Botoşani: Datorii de 30.000 de lei rămase de pe urma tuberculoşilor

Şocant este că printre cei 15 tuberculoşi externaţi se află şi cinci MDR-işti, bolnavi cronici pentru care nu mai există leac. Conducerea spitalului nu a reuşit să îi transfere la Sanatoriul TBC Bisericani din Piatra Neamţ şi nici nu îşi permite să cheltuie inutil bani cu internarea lor. Aşa că i-a externat chiar dacă aceşti bolnavi sunt un grav pericol public.  „  Ştim că pot îmbolnăvi comunităţile din care fac parte dar ce putem face. Nu avem bani să cheltuim pentru pacienţi care nu răspund la niciun tratament. Pentru ei au fost înfiinţate sanatoriilor. Statul trebuie să găsească soluţii pentru izolarea lor pentru că sunt un pericol public", a mai spus directorul medical al Spitalului TBC.

Nici pentru ceilalţi 10 bolnavi externaţi nu sunt garanţii. Rezultatul analizelor medicale la exeternare era negativ adică bacilul Koch nu putea fi răspândit. Toţi devin adevărate bombe umane dacă nu îşi iau la timp tratamentul iar conducerea spitalului ştie acest lucru.

Mulţi dintre tuberculoşii externaţi nu au unde să se ducă. Familiile nu îi doresc sau nu au case. „ Unul dintre bolnavii externaţi a fost cazat într-o cameră la primăria Durneşti şi este hrănit din mila localnicilor. Ceilalţi cerşesc prin pieţe şi stau prin cimitire", a spus Ioan Ilaş, fostul şef al Sanatoriului Guranda.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite