Botoşani: Ministerul Culturii , dezinteresat de casa lui Iorga (FOTOGALERIE)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oficiul Naţional pentru Monumente Istorice nu a alocat în ultimii 20 de ani fonduri pentru renovarea casei memoriale. Consiliul Judeţean a decis alocarea a 270.000 de lei iar  lucrările vor începe săptămâna viitoare.

În această casă s-a născut marele istoric, Nicolae Iorga, şi şi-a petrecut primii cinci ani din viaţă. Clădirea datează de la jumătatea secolului al XIX lea şi este monument istoric. Clădirea originală, cu pereţi din paiantă, a fost demolată în 1965 iar actuala clădire nu a mai suferit repaţii capitale de 20 de ani."  În anul 1998 a fost înlocuit acoperişul pentru că ploua în casă şi erau distruse obiectele de patrimoniu. De atunci nu s-au mai făcut alte lucrări pentru că nu au fost bani" a declarat Violeta Budăi-Damaschin, muzeograf.

image

Casa mică, cu trei camere şi cerdac, ascunde obiecte importante care au aparţinut familiei lui Iorga. Mobilier, cărţi de rugăciune, ceasuri şi  obiecte de birou  amintesc de primii ani din viaţa marelui istoric.

image

Camera( foto sus)  de şase metri pătraţi în care a stat Nicolae Iorga şi fratele său, George, are ferestrele crăpate iar pardoseala trebuie schimbată.  „Umezeala este marele pericol. Deteriorează mobilierul şi fondul de carte. Tocmai de aceea vom renunţa la sistemul centralizat de încălzire şi vom monta centrală pe gaz. Vor fi schimbate ferestrele şi renovate uşile astfel ca aspectul casei să nu se modifice" a mai spus muezeograful.

image

Latrina din curtea casei lui Iorga va fi dezafectată şi va fi construită o anexă pentru grupul sanitar. Lucrările sunt estimate la 270.000 de lei şi vor începe săptămâna viitoare. Cele 3000 de volume de carte, din care jumătate îi aparţin lui Iorga, vor fi mutate provizoriu la Muzeul Judeţean. Obiectele persoanale şi mobilierul vor face obiectul unei expoziţii în cadrul Colegiului Naţional „A.T.Laurian".

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite