Botoşani: S-a dat startul la peticirea şcolilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Directorii şcolilor şi liceelor spun că au prea puţini bani pentru a face reparaţii capitale sau pentru a contracta firme de specialitate.

În majoritatea şcolilor din Botoşani a început de ieri marea peticire, campania care precede începerea anului şcolar.  Directorii şcolilor din Botoşani care nu-şi permit să facă reparaţii capitale la clădirile în care vor învăţa elevii au un motto nou: „Măcar să miroase a var proaspăt şi să schimbăm culoarea pe pereţi“. Asta pentru că Ministerul Educaţiei a închis robinetul pentru investiţii şi au lăsat şcolile să se descurce aşa cum vor putea în acest an.

Salvarea unor administratori vine de la rectificarea bugetară prin care Consiliul Local a alocat 380.000 de lei pentru lucrări de reabilitare şi reparaţii în 15 grădiniţe şi şcoli din oraş. Banii sunt totuşi puţini, iar multe din unităţile şcolare se vor rezuma la mici lucrări înainte de venirea elevilor la cursuri.

Folosesc personalul auxiliar al şcolilor

Cei mai mulţi şefi ai unităţilor de învăţământ au găsit soluţii de compromis: materiale puţine şi personalul propriu, evident, bun la toate. „Noi avem 8.000 de lei de la Primărie pentru igienizare. Reparăm acolo unde cade tencuiala, dăm un var proaspăt pe pereţi şi mai schimbăm ce nu se mai poate folosi. Nu ne-am permis să angajăm echipe de muncitori. Folosim personalul auxiliar al şcolii“, a spus Ioan Onofrei, director adjunct la Colegiul Naţional „A. T. Laurian“.

Bani de la internate

Ceva mai norocoşi sunt şefii liceelor cu internate proprii. Banii strânşi de la elevii cazaţi sunt folosiţi acum pentru înlocuirea instalaţiilor sanitare şi peticirea sălilor.

Chiar şi în aceste cazuri reparaţiile capitale nu intră în discuţie. „Am primit 5.000 de lei de la Primărie. Cu ce fonduri am mai avut noi, reuşim să reparăm pe ici, pe colo cât să fie curat“, a spus Loredana Botezatu, director la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu“.

Liceul „Nicolae Iorga“ şi Grupul Şcolar „Elie Radu“, care au proiecte cu municipalitatea, au primit 280.000 de lei pentru reabilitarea internatelor. „Am împărţit banii astfel încât prioritate să aibă unităţile cu programe în derulare. În rest, am dat cât s-a putut pe criză“, a declarat Cătălin Alexa, viceprimar Botoşani.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite