Botoşani: S-a dat startul incendiilor la mirişti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Terenurile agricole sunt curăţate prin incendiere lucru care dă bătăi de cap forţelor de intervenţie. Pompierii au avut o săptămână incendiară, iar printre solicitări au început să apară şi arderile de mirişti.

În unele zile echipajele Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Nicolae Iorga" au fost nevoite să intervină la două incendii de mirişti în mai puţin de o oră, existând şi cazuri în care flăcările ameninţau locuinţele din vecinătate.

„Arderea vegetaţiei ierboase se realizează numai după îndeplinirea cumulativă a următoarelor condiţii: obţinerea permisului de lucru cu foc eliberat de primării: obţinerea acceptului autorităţii competente pentru protecţia mediului; informarea serviciilor publice comunitare pentru situaţii de urgenţă; realizarea măsurilor ce se impun pentru împiedicarea propagării focului", a spus Dorina Lupu, purtător de cuvânt în cadrul ISU Botoşani.

Comisarii Gărzii de Mediu au şi aplicat prima amendă pentru ardere necontrolată.

„Am aplicat o amendă unui botoşănean care în urma recoltării culturilor de păioase a recurs la incendierea vegetaţiei, de pe aproximativ un hectar de teren, fără aceptul Agenţiei de Protecţia Mediului şi fără anunţarea celor de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă", a declarat Rodica Zelincă, şef îm cadrul Comisariatului Judeţean de Mediu Botoşani.

Cazul a fost depistat în urma autosesizăreii comisarilor de mediu. Proprietarul terenului s-a ales cu o amendă de 6.000 de lei, aceasta fiind prima sancţiune dată în acest an de către Garda de Mediu pentru arderi de mirişti.

 „Este interzisă executarea arderii în zone care permit propagarea focului la fondul forestier sau de construcţii ori la reţelele electrice, de comunicaţii, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile", a mai spus Dorina Lupu.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite