Botoşani: Rucsacul şcolarului trimite anual sute de copii la spital

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ghiozdanele încărcate cu manuale şi culegeri, care cântăresc uneori şi zece kilograme, trimit anual 300 de copii la spital. După ce trei elevi au ajuns anul acesta în sala de operaţie cu probleme la coloana vertebrală, părinţii s-au orientat spre ghiozdanele cu rotile.

Rechizitele, pacheţelul cu mâncare, fructele, apa, manualele şcolare şi eventualele culegeri recomandate de către cadrele didactice îi fac pe elevi să ducă în spate ghiozdane care ajung şi la zece kilograme.

După un an-doi, mulţi încep să aibă probleme de sănătate. Potrivit medicilor, din cauza ghiozdanelor uriaşe, peste 300 de copii din Botoşani ajung anual la medic. Cele mai multe situaţii sunt cauzate de faptul că ghiozdanele sunt purtate pe un singur umăr.

Ajung târziu la medic

„Şcolarii trebuie să fie supravegheaţi de părinţi şi profesori. Când apare cea mai mică tulburare de statică vertebrală este recomandat să se prezinte la specialişti. Dacă aceste aspecte sunt ignorate, se poate ajunge la operaţie“, a declarat doctorul Constantin Tudorache de la Spitalul de Pediatrie Botoşani.

Elevii se pot trezi cu o deformare a coloanei vertebrale din cauza rucsacului. Tratată din fază incipientă, aceasta poate fi corectată prin exerciţii. Cei mai mulţi copii şi părinţi ajung însă târziu la medic, atunci când au apărut deja afecţiuni mai grave, de tipul scoliozei.   

Anul acesta, din cauza „greutăţilor“ şcolare transportate necorespunzător, medicii au trimis spre operaţie o fetiţă de opt ani şi alţi doi copii de 11 şi 12 ani. De altfel, aceasta este vârsta la care cei mai mulţi elevi ajung la spital.

Soluţiile părinţilor

Rucsacul cu rotile este o metodă la care apelează tot mai mulţi părinţi. Ce nu ştiu aceştia este că şi varianta cu rotile poate fi la fel de periculoasă ca şi ghiozdanul purtat pe un singur umăr. Alţi părinţi preferă să-şi ducă copiii cu maşina la şcoală. Cei care au timp îşi însoţesc micuţii la şcoală şi le duc rucsacul.

Medicii şi profesorii recomandă elevilor să se grupeze şi să ducă manualele suplimentare pe rând ori să le lase în clasă. „În cazul în care sunt cărţi pe care le folosesc a doua zi, noi le cerem să le lase la şcoală. Sfătuim părinţii să controleze ghiozdanele. Mai sunt copii care cară zilnic manualele din toată săptămâna pentru a nu schimba zi de zi cărţile şi caietele din rucsac“, a spus Florentina Dănilă, învăţătoare.

Sfaturi pentru a evita deviaţiile de coloană
Medicii recomandă ca elevii să nu poarte rucsacul pe un singur umăr, greutatea acestuia trebuie repartizată uniform. Atunci când se staţionează în drumul spre şcoală sau spre casă nu trebuie ţinut în spate. Un ghiozdan trebuie să aibă până în două-trei kilograme, iar la ridicarea acestuia elevii sunt sfătuiţi să-şi îndoaie genunchii.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite