Botoşani: EXCLUSIV: Românii doar se bat de la pământ, străinii îşi văd de afaceri! 20.000 de hectare de teren au încăput pe mâinile europenilor!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Austrieci, italieni, spanioli şi chiar danezi au cumpărat aproape 20.000 de hectare de teren agricol în tot judeţului. În vreme ce botoşănenii se luptă în instanţă pentru recunoaşterea proprietăţilor lăsate pârloagă, europenii câştigă bani frumoşi de pe pământul din judeţ numai din subvenţii.

Numai omul de afaceri austriac, Gerald Schweighofer, pentru care ţăranii din Hânţeşti s-au răsculat are 4647 de hectare de teren agricol în 23 de localităţi ale judeţului. Cea mai mare suprafaţă de teren cumpărată de austriac este 847 hectare în localitatea Drăguşeni. Restul sunt suprafeţe mici cuprinse între 25 şi 492 de hectare. Toate proprietăţile sunt trecute în administrarea firmei Agraria Nord SRL din Rădăuţi-Suceava iar austriacul a plătit o avere pentru aceste terenuri. „ Numai cele 150 de hectare din Vârfu Câmpului au costat 414.807 euro. La primărie plăteşte 7500 lei anual impozit pe teren" a declarat Codru Serediuc, inginer agricol primăria Vârfu Câmpului.

Topul marilor investitori străini este deschis însă de italieni. Trei firme au cumpărat în ultimii ani peste 5700 de hectare de teren agricol în tot judeţul. Cele mai mari suprafeţe sunt cumpărate în localităţile Ştefăneşti( 1060 hectare) şi Lunca ( 908 hectare). Din urmă vin nemţii cu aproape 4000 de hectare şi danezii cu alte 3000. Mai nou şi suedezii sunt interesaţi de pământul botoşănenilor lăsat pârloagă. Firma SC Ponelm Srl Brăila administrată de Bogdan Frederic a cumpărat 670 hectare în 11 localităţi printre care Mihălăşeni şi Drăguşeni.

Interesant este că nicio palmă din acest pământ nu a fost cultivată. Europenii preferă să cîştige bani frumoşi din subvenţiile de minim 70 de euro la hectar. În tot acest timp, pe rolul instanţelor se află mii de dosare pentru recunoaşterea proprietăţilor.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite