Botoşani: Roma, localitatea în care s-a născut primul CAP din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ca şi sora geamănă, Roma de Botoşani este aşezată pe şapte coline şi are o istorie interesantă.

În toată lumea sunt opt localităţi care poartă numele de Roma, iar botoşănenii se pot lăuda au şi ei o Romă a lor.  Localitate realiv tânără botezată după numele metropolei italiene de arhitectul care a lucrat la sistematizarea ei,  Roma de Botoşani se întinde, ca şi adevărata Romă,  tot pe şapte coline.  Înfiinţată ca şi comună abia în 1926, Roma noastră nu are vestigiile şi nici istoria fascinantă a capitalei din peninsulă. Mai nouă cu vreo 2500 de ani decât Roma italineilor, Roma botoşănenilor are însă o istorie  extrem de interesantă, marcată de trei evenimente mari şi late care au dat naştere şi unui erou local. 

Scurta, dar zbuciumata istorie a Romei

Potrivit monografiei, localitatea a fost înfiinţată după Primul Război Mondial, prin îmrpoprietăriea de către rege a veteranilor de război cu loc de casă şi teren agricol. De aceea toate casele vechi au curţile egale, de câte 2000 de metri pătraţi fiecare, aşa cum a fost făcută sistematizarea de un anume V. Popescu, arhitect pasionat de istoia antică care a şi dat numele de Roma localităţii. Roma este localitatea în care comuniştii au înfiinţat în 1949 primul CAP din România sub numele de Gospodărie Agricolă Cooperatistă „Ilie Pintilie"(GAC).  Fireşte, tot aici a avut loc şi prima revoltă împotriva colectivizării şi până la Revoluţie, întraga comună a fost împrejmuită cu un gard de sârmă ghimpată, înalt de doi metri, care evident trebuia să protejeze averea colectivă de duşmanii poporului. Cu o astfel de istorie, era imposibil ca localitatea să nu aibă şi un erou.

Eroul Romei a stat ascuns 22 de ani în sobă

image

De Ilie Alexoaie toată lumea a auzit. Omul, care din păcate a murit în urmă cu trei ani, a fost o legendă vie în Roma. Şi asta pentru că a stat ascuns într-o sobă timp de 22 de ani pentru a se ascunde de comunişti. Romanii sunt mândri de el şi îi spun povestea ori de câte ori au ocazia. „Pe 12 iunie 1949 comuniştii au adunat oamenii la birtul satului şi le-a spus că trebuie să-şi dea pământul la colectiv. A fost o revoltă. Mai mulţi s-au opus şi au sărit la bătaie. A interventi miliţia şi securitatea şi i-au arestat pe răsculaţi. Trei dintre unchii mei, fraţii Ciocan, au fost luaţi şi închişi opt ani. Ilie Alexoaie a reuşit să fugă şi a stat ascuns timp de 22 de ani într-o sobă din casă, până fapta s-a prescris. A ieşit din ascunzătoare în ziua când a murit mama lui",  ne povesteşte  Ştefănica Urzică, o localnică de 60 ani. Doar familia lui Alexoaie evită subiectul. „N-am luat târziu. Avea 51 de ani când ne-am căsătorit. M-a rugat să nu-l întreb niciodată cum a trăit cei 22 de ani şi i-am respectat rugămintea. Mai mult  ştiu oamenii din sat", spune cu lacrimi în ochi Elena Alexoaie. Soarta a făcut că după ce a ieşit din ascunzătoare, eroul comunei  a fost nevoit să muncească ca şi căruţaş la CAP-ul în care nu a vrut să se înscrie. Pentru a nu se mai repeta revolta din 1949, comuniştii au împrejmuit Roma cu un gard din sârmă ghimpată. „Gardul a fost distrus la revoluţie, iar stâlpii şi sârma a fost folosită de oameni prin gospodăriile lor. Singurile ieşiri spre câmp erau câteva porţi, care deacă cineva se îmbăta nu le nimerea de strâmte de erau", ne spune primarul  Romei, Constantin Humelnicu.Gardul a fost dat odată cu zidul Berlinului şi  mulţi romani au luat drumul occidentului. Potrivit unei statistici a primăriei anul trecut 800 dintre locuiotori erau plecaţi la muncă în Italia şi Spania.

image

Roma are cel mai mare abator din Moldova

Lăsând la o parte zbuciumata istorie a mai tinerei Rome, comuna este a doua din judeţul Botoşani, după Mihai Eminescu,  în ce priveşte veniturile proprii realizate la bugetul local. În Roma locuiesc 3350 de locuitori şi aproape toată populaţia activă lucrează  în fabricile deschise aici după revoluţie, le ruinele rămase de la fostul CAP.  Comuna se poate lăuda cu o zonă industrială care include cel mai mare abator din Moldova (Doly-Com), o fabrică de mobilă, una de confecţii şi două societăţi agricole. Cu o astfel de industrie locală, toată lumea are unde să muncească „ Poate o să vă surprindă, dar societăţile din comuna Roma sunt nevoite să importe forţă de muncă din municipiul Botoşani. Trei sferturi dintre angajaţii acestor firme sunt din comună, iar restul fac naveta din localităţile alăturate şi Botoşani" spune primarul Humelnicu. La drumuri Roma stă însă mai prost. Din cei 44 de kilometri de drumuri, doar cinci sunt asfaltaţi, adică exact distanţa drumului judţean care trece prin comună. Drumurile proatse nu i-a împiedicat însă pe strâini să investească aici. „Anul trecut nişte italieni au cumpărat teren prin zonă şi erau foarte fericiţi că au reuşit să-şi ia  pământ în Roma. Vor să facă agricultură la noi pentru că terenul este mai iefin" , ne spune Mihai Asimicesei, consilier la primărie.

image

„AS Roma"echipa cea mai bogată din judeţean

Cu un nume atât de mare ca Roma, localitatea nu avea cum să nu aibă şi o echipă de fotbal care să se cheme AS Roma.  Echipa a fost înfiinţată de Gică Tăbultoc, unul dintre oamenii de afaceri din comuncă care investeşte bani grei în fotbal. AS Roma joacă în Campionatul Judeţean şi ca obiectiv şi-a propus anul acesta să promoveze în Divizia C. Patronul echipei vrea anul acesta  să investească 400.000 de lei în construirea unei baze sportive care să cuprindă şi un stadion cu nocturnă.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite