Botoşani: Referendum pentru desfiinţarea judeţului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Miercuri, consilierii judeţeni vor trebui să aprobe dacă va fi sau nu referendum
Miercuri, consilierii judeţeni vor trebui să aprobe dacă va fi sau nu referendum

Consilierii opoziţiei au iniţiat un proiect de hotărâre pentru organizarea unui referendum în judeţ. Dacă hotărârea va fi votată, botoşănenii ar trebui să fie chemaţi la urne pe 24 iulie.

După modelul colegilor din ţară, consilierii judeţeni USL au iniţiat un proiect de hotărâre privind organizarea unui referendum referitor la desfiinţarea judeţului Botoşani. Proiectul a fost deja introdus pe ordinea de zi şi va fi supus spre aprobare în şedinţa de miercuri, 29 iunie. Procesul de consultare a populaţiei va fi demarat la nivelul întregului judeţ pe 24 iulie, iar botoşănenii vor trebui să răspundă prin DA sau NU la întrebarea: „ Sunteţi de acord cu desfiinţarea judeţului Botoşani? " Dacă se prezintă jumătate plus unul din botoşănenii cu drept la vot, referendumul va fi validat. Odată aprobat, acesta va avea valoare juridică, iar ca efect, desfiinţarea judeţului nu se va putea face.

Preşedintele CJ consideră justificată organizarea referendumului

Chiar şi preşedintele Consiliului Judeţean, care este membru PDL, susţine că ideea organizării unui referendum este legală şi necesară, însă speră că nu va mai fi cazul ca oamenii să fie chemaţi la urne.  Mihai Ţâbuleac şi-a exprimat  public dezacordul cu privire la  regionalizareaa României. „Desfiinţarea graniţelor actualelor judeţe este neavenită, păguboasă şi în dezavantajul botoşănenilor",  a spus acesta în cadrul unei conferinţe de presă.  Deşi nu este împotriva referendumului, preşedintele CJ a arătat că ar fi păcat să se cheltuiască nişte bani pentru a se afla un răspuns deja ştiut„"Sper ca până în şedinţa din 29 iunie să apară motive temeinice să ne dea posibilitatea să scoatem de pe ordinea de zi acest proiect. Este păcat să cheltuim din fondurile publice ale judeţului, care şi aşa nu sunt foarte mari.  Ştim foarte bine răspunsul.  Consider că solicitarea consilierilor judeţeni care au depus acest proiect este pe lege şi justificată", a mai spus Mihai Ţâbuleac. 

Nu sunt bani pentru referendum

Pentru organizarea referendumului, Consiliul Judeţean dispune de doar două milioane de lei din fondul de rezervă. Suma este total insuficientă, însă cu toate acestea  iniţiatorii nici nu vor să audă de retragerea proiectului. Pentru a face economie la buget, consilierii opoziţiei vor să propună ca membrii din secţiile de votare să lucreze fără bani.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite