Botoşani: Proiect din birou: strada dublu asfaltată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Calea Naţională va fi asfaltată de firma Hidroconstrucţia, apoi decopertată şi refăcută de Transporturi Auto SA. După ce o firmă va acoperi porţiunile unde s-au schimbat conductele de apă şi canal, alta va sparge lucrarea şi o va reface.

Calea Naţională va înghiţi mai mulţi bani şi timp decât ar trebui pentru că cei care au gândit proiectele de refacere a străzii nu au văzut realitatea din teren. Hidroconstrucţia trebuie să acopere şanţurile. Transporturi auto să refacă infrastructura. Aceeaşi misiune se va face însă cu alţi bani. Cele două proiecte diferă doar în ceea ce priveşte nivelul la care trebuie adus asfaltul, deşi este vorba de aceeaşi porţiune de drum.

Proiectanţii celor două societăţi au renunţat să mai găsească o rezolvare a problemei. „Fiecare parte îşi va respecta proiectul. Mai întâi Hidroconstrucţia va asfalta şanţurile unde s-a intervenit, iar apoi vor veni cei de la refacerea infrastructurii. Ei vor decoperta lucrarea noastră şi o vor face pe a lor“, a declarat purtătorul de cuvânt al Hidroconstrucţia, Daniel Doctorescu.

Astfel, pentru aceeaşi lucrare de asfaltare se va plăti de două ori, plus costurile aferente decopertării primei asfaltări. „Situaţie poate fi pusă şi pe seama rigidităţii celor două programe de finanţare. Nu este normal să fie două proiecte diferite. Cei de la Apa Grup au făcut din birou proiectul. Pentru fiecare stradă pe care s-a intervenit, ei nu au făcut nicio expertiză, au mers numai pe standardele din cărţi“, a explicat viceprimarul Cătălin Alexa.

Firmele nu renunţă la bani

Soluţia agreată de municipalitate în acest caz ar fi ca Hidroconstrucţia să nu mai asfalteze, iar aceste lucrări să fie făcute doar de societatea Transporturi Auto. „Sunt constructori diferiţi şi nu vor să îşi paseze responsabilităţile. Fiecare vrea să îşi ducă contractul la bun sfârşit şi să nu renunţe la nicio parte din profit. Dacă ar fi fost acelaşi constructor probabil că situaţia ar fi fost alta“, a adăugat Cătălin Alexa.

Potrivit reprezentanţilor societăţii care derulează programul ISPA, lucrările de asfaltare vor începe din această săptămână şi vor fi finalizate în maxim o lună pe segmentul din Calea Naţională dintre Cătămărăşti Deal şi Gară.

Lucrările, gata până la toamnă
Până în prezent s-au înlocuit 60% din cei 64 de kilometri de conductă, iar reţeaua de canalizare a fost reabilitată pe o porţiune de 3 kilometri, din totalul de 11 kilometri. Proiectul „Reabilitarea şi modernizarea reţelelor de apă şi a sistemelor de colectare, canalizare şi tratare a apei uzate“ a început din 2004, investiţia în valoare de 42,5 milioane lei având ca termen de finalizare toamna acestui an.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite