Botoşani: Preţurile maşinilor, umflate de noile taxe

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Târgul auto de la Poligonul ACR are din ce în ce mai mulţi vizitatori duminica
Târgul auto de la Poligonul ACR are din ce în ce mai mulţi vizitatori duminica

Comercianţii anunţă o nouă scumpire după 1 ianuarie, pentru a-i determina pe posibilii cumpărători să ia marfa până la Sărbători.

Anunţarea noilor taxe auto a fost o gură de oxigen pentru samsarii auto. Goana botoşănenilor după maşini care pot fi înmatriculate cu actualele taxe a mărit cifra de afaceri a acestora de aproape zece ori. „Din toamnă până acum am adus vreo 20 de maşini. Am închiriat şi un camion cu platformă la un transport pentru a le aduce pe toate. Am cumpărtat aproape tot ce am găsit în Germania la preţuri de până în 1.500 de euro“, a declarat Vasile

Şologon, comerciant.
Vânzătorii de maşini au aşteptat până în luna decembrie pentru a vinde autoturismele aduse din Occident, lună în care au majorat preţul de vânzare cu aproximativ 25%. „Nu numai noi am crescut preţurile. Aceasta a fost moda în toată ţara. Nu puteam să pierdem numai noi bani. Şi cu preţurile mărite am dat mai bine de jumătate din maşini. În ianuarie creştem iar preţul şi cu siguranţă le dau pe toate. Dacă am comenzi, mai fac câteva curse până de Sărbători“, a adăugat Vasile Şologon.

Vânzări record pentru 2010
Din metoda samasarilor s-au inspirat şi proprietarii de autoturisme ce vor să scape de ele. „Nu luam mai mult de 3.000 de euro pe maşină înainte de anunţarea noilor taxe. Acum se vinde cu 3.800, însă nu o dau încă. Aştept să treacă perioada Sărbătorilor. Poate reuşesc să iau măcar 4.300 de euro“, a recunoscut botoşăneanul Costel Bejan.

Faţă de luna trecută, numărul maşinilor aduse în târgul auto organizat în fiecare duminică în Poligonul ACR s-a dublat, la fel şi numărul vizitatorilor care doresc să-şi achiziţioneze un autoturism înainte de finele anului. „În acest weekend am făcut actele pentru şase maşini. În lunile anterioare, dacă făceam pentru zece în toată luna era bucurie“, a precizat Alin Mardare, prezent la târg. Samsarii susţin că preţul maşinilor va reveni la nivelul de acum doi ani şi că volumul vânzărilor, redus anul acesta, va creşte din nou.

Târgul auto, în statistică
Botoşănenii preferă maşini la mâna a doua din Occident, cu motoare de până în 1.600 de centimetri cubi, pe benzină, cu un grad de poluare Euro 2 şi cu cât mai puţine dotări. În cazul maşinilor înmatriculate deja în România, sunt preferate cele diesel, cu motoare între 1.800 şi 2.000 de centimetri cubi. Autovehiculele de lux se găsesc pe piaţă la preţuri identice cu cele de acum doi ani.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite