Botoşani: Preţurile de infarct lasă cămările pustii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cei mai mulţi botoşăneni se mulţumesc doar cu privitul la tarabele din pieţe. Comercianţii nu sunt dispuşi să lase din preţ.

Răcirea vremii îi face pe botoşăneni să se gândească la iarna care se apropie şi, implicit, la cămările cu provizii pentru sezonul rece. Cei mai mulţi rămân ancoraţi în tradiţia conform căreia compoturile, zarzavaturile sau zacusca se prepară în casă cu legume şi fructe cumpărate de la piaţă.

Pieţarii profită însă de cererea în creştere şi majorează preţurile cu până la 20%, odată cu venirea toamnei. Practic, tarifele la legume şi zarzavaturi au crescut în medie cu un leu pe kilogram în ultima săptămână şi continuă să crească.

O ţelină mică - 12 lei

Gospodinele au luat cu asalt pieţele pentru a-şi umple cămările, dar şi-au pus mâinile-n cap când au văzut că toate produsele s-au scumpit. „Vreo 300 de lei mă costă minima aprovizionare pentru iarnă. Profită că vremea s-a răcit şi au umflat preţurile, aşa cum fac an de an“, a spus Gica Pintilie, pensionar.

Gogoşarii se vând cu trei lei pe kilogram, iar vinetele cu 2,5 lei kilogramul. La unele tarabe, roşiile au ajuns 4 lei. Scumpi sunt şi pepenii verzi pentru murături, care se vând cu 1 leu pe kilogram. Puţini sunt cei care practică preţuri mai mici. În toate pieţele, comercianţii par să fi căzut de acord asupra scumpirii.

„Mi-au cerut pe o ţelină mică 12 lei, iar pe trei bucăţi de pătrunjel 5 lei. Toţi sunt înţeleşi să ne jupoaie. Nici nu mă mai gândesc la pachete pentru iarnă şi nici tocană nu mai fac pentru iarnă. La cât e de scump, cumpăr gata făcut din hipermarket“, spune Mărioara Isac, educator.

Încă 50 de bani în plus

Comercianţii cred că majorarea este normală şi nici nu se gândesc să lase la preţ „Noi am tras la sapă toată vara şi nu putem vinde acum pe nimic. Este greu şi la oraş că nu sunt bani, dar trebuie să ne scoatem şi noi munca. Preţurile sunt normale pentru perioada asta“, a replicat Viorel Axinciuc, comerciant de pepeni.

Puţini sunt cei care se încumetă să-şi facă provizii în această perioadă. Cei mai mulţi aşteaptă să „dea bruma“, pentru ca vânzătorii să lase la preţ. „Greşit“, spun la unison comercianţii, care atrag atenţia că preţurile vor mai creşte cu 50 de bani pe kilogram numai în această săptămână.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite