Botoşani: Prematurii din judeţ îmbogăţesc sucevenii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oficialii de la Bucureşti au decis astfel ca micuţii născuţi înainte de termen să fie înghesuiţi  într-o secţie a Spitalului Judeţean Suceava, pentru sume de 10 ori mai mari decât cele plătite medicilor botoşăneni.

Peste 300 de prematuri se nasc anual la Maternitatea Botoşani, iar europenii au alocat circa 70.000 de euro pentru dotarea Secţiei de Neonatologie cu incubatoare şi analizatoare de ultimă generaţie. Condiţiile de care dispune secţia sunt acum similare unei clinici universitare, iar şase medici sunt specializaţi în acest domeniu.


Suceava nu are maternitate de stat


Cu toate acestea, conducerea Maternităţii Botoşani a primit dispoziţie de la Ministerul Sănătăţii să trimită la Suceava copiii cu o greutate mai mică de un kilogram şi jumătate ca să fie îngrijiţi. Asta în ciuda faptului că judeţul vecin nu are un Spital de Obstetrică şi Ginecologie.


„Sucevenii au doar o Secţie de Obstetrică în Spitalul Judeţean. Au doar doi medici şi aparatură net inferioară faţă de cea din maternitate. Şi mai interesant este că statul plăteşte 15.000 de lei pentru fiecare prematur îngrijit de suceveni, adică de 10 ori mai mult decât ni se deconta nouă“, a spus medicul Maria Olaru, director al Maternităţii Botoşani care acuză ministerul că doreşte transformarea unităţii botoşănene într-o casă de naşteri, ca să poată construi o maternitate în Suceava, unde există doar o unitate privată.


Tratarea prematurilor este astfel necesară pentru înfiinţarea şi clasificarea unităţii într-o categorie superioară, care să atragă  fonduri importante de la stat. Medicii botoşăneni  sunt convişi că totul a fost premeditat odată cu închiderea peste noapte a Secţiei de Distrofici a Spitalului de Pediatrie, care prelua cazurile grave de la Maternitatea Botoşani. „Secţia au închis-o fără nicio explicaţie tocmai ca să trimită copiii la Suceava unde se încearcă de ani de zile construirea unei maternităţi şi este nevoie de aceşti prematuri. Interesele financiare sunt uriaşe pentru Suceava. Vom ajunge o comună lipită la acest judeţ“, a spus pediatrul Gabriel Petrovici, fostul director al Secţiei de Distrofici Botoşani, desfiinţată acum doi ani.


Cadrele medicale sunt revoltate şi au anunţat că nu vor mai trimite niciun bebeluş prematur la Suceava.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite