Botoşani: Postul Paştelui, rupe buzunarele credincioşilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De săptămâna aceasta şi până la Paşte, botoşănenenii trebuie să uite de carne dacă vor să să întâmpine Învierea Domnului curăţaţi sufleteşte şi trupeşte, spun preoţii care atrag atenţia că până în weekend se mai pot consuma lactate, ouă şi peşte.  De săptămâna viitoare intrăm în Postul Paştelui şi toate aceste produse sunt interzise până de sărbători.

Acest lucru îl ştiu prea bine şi comercianţii care au şi scumpit produsele de post. În pieţe şi magazine deja preţurile au crescut cu 5% la produsele vegetale iar de legume şi fructe abia te poţi apropia.

De departe, preparatele din soia sunt cele mai scumpe în această perioadă. Şi nu întâmplător pentru că această legumă înlocuieşte cu succes de ani de zile carnea. Aşa se face că un kilogram de „cotlet" vegetal costă 14 lei adică la fel cât unul de carne de porc. În supermarketuri, preţurile cresc chiar şi cu 10% în funcţie de producător.

Şi pateurile vegetale s-au scumpit în această perioadă. 3,6 lei costă 200 de grame de pate vegetal în vreme ce unul de pui sau porc costă doar 3,2 lei. Medicii nutriţionişti atrag atenţia că produsele vegetale pot conţine conţine aditivi şi coloranţi periculoşi pentru sănătate. Tocmai de aceea recomandă includerea în meniul de post a legumelor şi zarzaturilor naturale. „Unele persoane pot avea indigestii şi alergii severe de la aceste produse vegetale.  O fasolă sau un cartof preparat în casă este mult mai sănătos decât un produs de post luat din magazin", a declarat dr.Carmen Galiano, nutriţionist Spitalul Judeţean Botoşani.

Mai sănătos dar nu şi ieftin. Preţul legumelor, zarzavaturilor şi fructelor au explodat în pieţele şi magazinele din oraş.

 Preţuri produse de post

Pate vegetal- 3,6 lei cutia de 200 de grame

Lapte de soia-8,5 lei

Hamburgeri soia- 14 lei/kilogram

Brânză vegetală- 16 lei/kg

Fasole- 6 lei/kg

Cartofi-2,5 lei/kg

Mere-3 lei/kg

Ardei-12 lei/kg

Roşii-8 lei /kg

Peşte- 6,5 lei/kg caras

 „Postul adevărat este să te rogi şi să faci fapte bune nu doar să ţii o dietă strictă" preotul Grigore Diaconu.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite