Ionuţ Coşarcă, violonistul cu orchestră virtuală pe internet

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ionuţ Coşarcă
Ionuţ Coşarcă

Artistul a pus bazele primei orchestre virtuale din lume. Stabilit în America de patru ani, artistul vorbeşte despre modul în care sunt trataţi muzicienii peste Ocean.

Visul american la care tânjesc milioane de oameni s-a împlinit pentru Ionuţ în 2007 când, student fiind, a reuşit să plece peste Ocean prin programul Work and Travel. „Ce vedem la televizor este departe de ceea ce este America adevărată“, aşa  îşi începe Ionuţ povestea despre experienţa pe care o trăieşte de patru ani.

Talentul, cunoaşterea limbii, dar şi sora aflată la studiu în America l-au ajutat. „Am fost fascinat de lumea nouă pe care o vedeam şi de perspectivele care mi se conturau“, mărturiseşte artistul care, după absolvirea Academiei de Muzică din Cluj, şi-a pus vioara sub braţ şi a plecat în oraşul lui Elvis Presley.

A studiat la Memphis

Până aici, povestea lui pare ruptă dintr-un scenariu de film american cu final fericit. În realitatea, drumul până în State a fost anevoios.„Mi-am pus în cap să fac masterul în muzică la o universitate din America. Era o provocare imensă pentru un puşti ca mine născut, la Botoşani. Am aplicat pentru mai multe şcoli, am dat zeci de teste şi audiţii online şi, în final, am fost acceptat la două universităţi. Am ales să studiez în Memphis, ca să calc pe urmele lui Elvis Presley“, a mărturiseşte tănărul.


18.000 de dolari pe an i-a plătit Universitatea din Memphis ca să îl aibă student. I-a oferit şi un salariu anual de 7.000 de dolari ca să se poată descurca pe perioada şcolarizării. „Pentru aceşti bani a trebuit să ţin un curs de teorie a muzicii, să cânt în orchestra universităţii şi într-un cvartet de coarde. În plus, trebuia să mă implic în diverse acţiuni caritabile. A fost o experienţă inedită“, spune artistul, care a decis să se înscrie şi la doctorat la aceeaşi universitate. Instituţia i-a achitat taxele de 20.000 de dolari şi îi dă un salariu de 8.000 de dolari anual.


 Banii sunt mulţi aparent, spune violonistul care, după patru ani de viaţă în SUA, a început să descopere şi cealaltă faţă a Americii. Salariul îi ajunge doar pentru plata chiriei, de 325 de dolari lunar, masă şi transport. Pentru  bani de buzunar face meditaţii în particular cu studenţii şi cântă în biserici protestante. „Americanii nu sunt ca noi. Nu au cultură generală şi nici nu sunt deschişi cu străinii. Vor doar să aibă bani şi să cheltuiască mult“, explică Ionuţ Coşarcă.


„La ei totul este perfect!“


Cu toate acestea, botoşăneanul s-a adaptat la viaţa peste Ocean. „Americanii au un cult al falsei perfecţiuni. Totul este ok indiferent dacă faci greşit sau nu faci nimic. Încercam să le explic studenţilor că trebuie să se dedice studiului dacă doresc să facă performanţă şi am fost avertizat că îmi voi pierde cursanţii. Aşa că am învăţat să fiu ca ei şi să spun «ok» la orice“, mărturiseşte Ionuţ.


Un prim pas în cucerirea lumii l-a făcut la începutul acestui an, când a pus bazele primei orcheste virtuale din lume alături de doi români stabiliţi în SUA. Little Symphony reuneşte deja 70 de artişti din întreaga lume.

profil
născut.
24 decembrie 1984, Botoşani.
studii. A absolvit Liceul de Artă „Ştefan Luchian“din Botoşani, Academia de Muzică din Cluj, masterat în vioară la Universitatea Memphis.
familie. Necăsătorit.

ce-i place
Artistului îi plac călătoriile şi să fie înconjurat de prieteni. Fotbalul şi vinul sunt plăcerile vieţii lui Ionuţ, după dragostea sa pentru muzică.

ce nu-i place

„Nu-mi plac oamenii care îşi plâng de milă, mediocritatea şi superficialitatea“, spune botoşăneanul. Ca om mă simt mic.Ca artist mă simt mare când vioara mea înseninează feţele oamenilor. 

întrebări şi răspunsuri

Vei rămâne în America după terminarea studiilor? 

Nu cred că va fi posibil, dat fiind sistemul vizelor. Ar fi interesant să încerc să cunosc mai bine această lume ciudată, dar interesantă.
Cine se poate înscrie în orchestra ta şi cum? 
Fiecare muzician care vrea să facă parte din Orchestra Virtuală trebuie să intre pe www.littlesymphony.com, să descarce o partitură şi să se înregistreze video. Filmul va fi publicat pe YouTube, iar link-ul trebuie trimis pe adresa orchestrei. Înregistrările sunt reunite ulterior ca într-o orchestră obişnuită.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite