Botoşani: Portret/ Violeta Damaschin, de trei decenii pe urmele lui Iorga

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Violeta Damaschin
Violeta Damaschin

Muzeografa recompune cu fidelitate viaţa şi opera istoricului Nicolae Iorga, pe care o transmite tinerilor pasionaţi de cultură şi trecut.

Viaţa Violetei Budăi-Damaschin gravitează de trei decenii în jurul personalităţii marelui istoric Nicolae Iorga. Biografia lui a fascinat-o încă de pe băncile liceului, când manualele de istorie alocau câteva rânduri acestei personalităţi.

Felul în care profesorul ştia să îmbine istoria cu artele, şi mai ales cenzura vremii au determinat-o pe liceanca de atunci să încerce să îl afle pe Iorga dincolo de paginile manualelor. „Descopeream istoria în cenacluri unde puteam vorbi deschis despre orice, mai ales despre Iorga care era un subiect oarecum închis la acea vreme“, mărturiseşte Violeta Budăi-Damaschin care a decis să urmeze cursurile Facultăţii de Istorie din cadrul Universităţii „Al. I. Cuza“ din Iaşi. 

Voia să se facă profesor de istorie şi să fie aidoma celui care i-a marcat adolescenţa. După terminarea facultăţii, a şi predat doi ani la şcoala primară din localitatea Rădăuţi Prut. Destinul avea să îi rezerve o nouă întâlnire cu istoricul care i-a marcat primii ani de studiu. Masterandă în muzeologie, Violeta Budăi-Damaschin  s-a înscris la concursul de muzeograf la Casa Iorga şi l-a trecut cu brio. De atunci, ea este cea care deschide uşa vizitatorilor, le îndrumă paşii prin camere în care a alergat, copil fiind, Iorga, dar, mai ales, are grijă de cele 5.000 de lucrări şi scrisori ale istoricului.

Copilăria lui Iorga, recompusă

Sarcina nu este deloc uşoară, dar o face de aproape 30 de ani cu pasiune. Peste 20.000 de oameni au trecut pragul muzeului în acest timp.
Violeta Budăi-Damaschin, care recunoaşte, cu modestie, că a citit toate lucrările expuse în bibliotecă, dar şi scrisorile trimise de Nicolae Iorga familiei sale, îndeosebi mamei sale Zoe. Nici nu se putea altfel, spune muzeograful, care crede că i-ar mai trebui câteva vieţi pentru a putea parcurge întreaga operă a istoricului dar, mai ales, să îi înţeleagă profunzimea.

Cărţile, citite în căsuţa de pe strada ce poartă numele istoricului, au ajutat-o să recompună o parte din anii copilăriei petrecuţi de Iorga la Botoşani alături de mama şi fratele său. „În această casă, familia Iorga a stat în chirie cu familia sa până a terminat clasa a şasea “, spune muzeografa. Realizările sale trec de graniţele Casei Iorga. În urmă cu un deceniu, a pus bazele Asociaţiei Culturale „Nicolae Iorga“ care promovează şi susţine tinerii istorici pasionaţi. Tot ea a reuşit să convingă municipalitatea să organizeze Zilele Iorga la Botoşani.

Profil
Născută. 9 ianuarie 1954, la Sibiu.
Studii. A absolvit Facultatea de Istorie la Iaşi şi un master în muzeologie la Bucureşti.
Familie. Este căsătorită, are doi copii.

Întrebări şi răspunsuri
De ce un premiu Iorga la Botoşani?
M-am gândit că se acordă tot felul de premii pentru tot felul de activităţi şi hobby-uri. Un Premiu Iorga era absolut necesar mai ales că sunt oamenii care îşi leagă viaţa de această personalitate complexă a culturii româneşti.
Este greu să îngrijeşti casa lui Iorga?
Uşor nu este pentru că responsabilitatea este mare.  Nu este loc în această casă pe care să nu îl cunosc. Este ca şi casa mea şi mă bucur că am reuşit să o consolidăm şi să o redeschidem publicului.

Ce-i place
Lectura, călătoriile în oraşele încărcate de istorie, dar şi teatrul sunt o parte din pasiunile istoricului. Fire optimistă, Violeta Budăi-Damaschin susţine că iubeşte oamenii la care încearcă să vadă doar calităţile.

Ce nu-i place
Istoricul detestă ipocrizia şi superficilitatea de care dau dovadă unii dintre semenii săi. Şi autoritatea excesivă care îngrădeşte libertatea spiritului îi displace.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite