Botoşani: Portret/ Victoria Damian: „I-am învăţat pe copii să dea viaţă lemnului“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Victoria Damian
Victoria Damian

Transmite dragostea sa pentru sculptură micuţilor şi le arată cum să transforme lemnul în icoane.

Fiica unor învăţători din sudul ţării, Victoria Damian a iubit mereu lemnul. Cum nu a putut deveni pădurar, o meserie nepotrivită pentru o femeie la acea vreme, a ales să urmeze Facultatea de Industrializare a Lemnului din Braşov.

A lucrat un an la Combinatul de Prelucrare a Lemnului Suceava. După căsătorie, şi-a urmat soţul la Botoşani. Timp de 17 ani a lucrat ca inginer la Fabrica de Mobilă de aici. „Am proiectat mobilă pentru dormitoare, camere de zi şi birou. Erau modele deosebite pentru export“, spune femeia. Privatizarea fabricii, în 1996, şi disponibilizările au determinat-o pe Victoria Damian să se reprofileze.

A format sute de cioplitori

Pentru că ştia atât de multe lucruri despre lemn a decis să încerce să-l transforme în operă de artă. „Lemnul trăieşte şi prin mobilierul creat, dar este altceva să-l transformi în operă de artă“, explică artista. Au urmat ani de pregătire şi studiu pentru că lemnul vorbeşte doar celor care ştiu să-l asculte, după cum susţine Victoria Damian. Mai mult, a decis să-i iniţieze şi  pe copii în tainele modelării lemnului.

De 14 ani, artista este coordonatorul cercului de machete-tâmplărie de la Palatul Copiilor din Botoşani. Împreună cu micii cioplitori, a dat viaţă lemnului transformându-l în opere de artă premiate la diverse concursuri şi festivaluri naţionale de sculptură. De-a lungul anilor, artista a pus dalta în mână la sute de copii. Unii dintre ei calcă acum pe urmele lui Brîncuşi.

„Cred că am 1500 de copii pe care i-am învăţat să dea viaţă lemnului. Unii doar şi-au umplut timpul, dar alţii au făcut performanţă“, spune artista.

De la obiecte tradiţionale până la compoziţii abstracte, Victoria Damian a realizat sute de lucrări expuse acum la palatul copiilor din mai multe judeţe. Sculptorul a făcut icoane pe lemn, troiţe şi cruci. „Am realizat în jur de 50 de icoane şi obiecte religioase“, spune artista.

Profil
Născută. 17 ianuarie 1953, localitatea Hulubeşti, judeţul Dâmboviţa.
Studii. Studii postuniversitare la Universitatea „Al.I.Cuza“ din Iaşi.
Familie. Este căsătorită şi are doi copii.

Întrebări şi răspunsuri
Sunt apreciate lucrările realizate la Palatul Copiilor?
Da. Anul acesta, am participat la două concursuri naţionale şi unul internaţional de meşteşuri tradiţionale, unde am obţinut trei locuri întâi.
Ce proiecte mai aveţi?
Luna viitoare organizăm la Palatul Copiilor ediţia a VI-a a concursului interjudeţean „Icoana, un vis, o speranţă, o rugăciune“. Vor veni copii de la palate şi cluburi din toată ţara cu lucrările lor.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite