Botoşani: Portret/ Simona Mazăre vrea să devină profesor de muzică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reuşeşte să ridice în picioare publicul care îi ascultă cântecele. În cinci ani de când interpretează muzică pupulară a câştigat numeroase premii.

Simona Mazăre este elevă în clasa a IX-a la Liceul de Arte „Ştefan Luchian“ din Botoşani. Studiază muzica de când avea opt ani. Tânăra a avut şansa să-l cunoască pe interpretul de muzică populară Alexandru Dumbravă care i-a remarcat talentul muzical şi a ajutat-o să-şi perfecţioneze vocea.
„Am început să studiez muzica din clasa întâi. Tot de atunci, am învăţat să cânt la vioară“, spune adolescenta.Destinul a făcut ca Alexandru Dumbravă să se ataşeze de micuţa artistă şi să o înveţe tot ce ştie el mai bine: să interpreteze doine şi cântece de joc.

Premii importante în ţară şi în străinătate

Paralel cu şcoala, Simona Mazăre a făcut ore de canto sub îndrumarea lui Alexandru Dumbravă. Interpretul de muzică populară a fost atât de încântat de eleva sa încât nu a rezistat să nu o înscrie şi în ansamblul său folcloric „Dumbrava“, din Dumbrăveni, Suceava. „Este o fată deosebit de talentantă. Este un copil bun cu o familie ce are o situaţie materială precară. Am pus tot sufletul ca s-o ajut şi s-o pregătesc şi cred că am reuşit.A câştigat premii importante la concursurile la care a participat şi asta spune tot“, spune preparatorul Simonei, Alexandru Dumbravă. Tânăra nu şi-a dezamăgit profesorul şi a reuşit în doar cinci ani să obţină nu mai puţin de 40 de premii la concursurile la care a participat singură sau cu ansamblul folcloric din care face parte.

„Am fost lauriata «Ansamblului Lăutarii» din Republica Moldova, iar în Ucraina, la Cernăuţi, am obţinut locul doi la Festivalul «Grădina cu Flori Multe», concurs la care au participat artişti din şapte ţări“, afirmă Simona Mazăre. Ascensiunea adolescentei în viaţa muzicală este de neoprit. La un concurs naţional de folclor din Vrancea unde au participat 40 de interpreţi a luat locul întâi.

Nu are bani ca să scoată un CD

În urmă cu câteva săptămâni, a câştigat locul doi şi premiul special acordat de Radio Iaşi la concursul „Florile Ceahlăului“ din Piatra Neamţ. În martie, la Iaşi, Simona a mai luat un premiu la concursul „Din bătrâni, din oameni buni“, acestea fiind doar câteva dintre premiile obţinute.

Simona vrea să scoată propriul album, cu melodii de muzică populară adunate din folclorul botoşănean. Pentru asta are însă nevoie de susţinere financiară. „Am reuşit să-l conving pe primarul din Băluşeni, localitatea unde stau, să mă sponsorizeze pentru imprimarea unor clipuri video şi pentru înregistrarea unui album care va conţine 16 melodii. Sper să reuşesc să scot acest album cât mai repede. Părinţii mei nu-şi pot permite să suporte cheltuielile şi singura speranţă este să obţin o sponsorizare“, spune tânăra, care vrea acum să înveţe să cânte şi la cobză.

Profil
Născută. 1 ianuarie 1995, Botoşani.
Studii. Este elevă la Liceul de Arte „Ştefan Luchian“ din Botoşani.
Familie. Mai are un frate.

Întrebări şi răspunsuri
Care este următorul concurs la care vei participa?
Pe 16 aprilie voi participa la Olimpiada Naţională de muzică, la Cluj. Vor lua parte cei mai buni elevi din ţară, pregătiţi să cânte la toate instrumentele. Anul trecut, am ajuns la faza zonală, iar anul acesta am fost calificată la faza naţională.
Care sunt planurile tale de viitor?
Vreau să particip la mai multe concursuri, îndeosebi la cele internaţionale şi să dovedesc că sunt cea mai bună interpretă de muzică populară. Pentru asta am încercat să nu copiez pe nimeni şi să am personalitatea şi stilul meu artistic. După ce voi termina liceul doresc să intru la Conservator, să devin profesor de muzică.

Ce-i place
„Îmi place mult să călătoresc. Datorită concursurilor la care am participat, am călătorit mult prin oraşele ţării, dar şi în străinătate“, spune Simona.

Ce nu-i place
„Nu-mi plac manelele pentru că nu sunt genul meu“, afirmă tânăra.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite