Botoşani: Portret - Sergiu Balanovici reînvie trecutul armatei române

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După 22 de ani de carieră militară, ofiţerul în rezervă s-a întors la marea sa dragoste, istoria. Lucrează la o monografie militară a judeţului.

Sergiu Neculai Balanovici avea 14 ani când a îmbrăcat uniforma militară şi nu a mai renunţat la ea timp de 22 de ani. „Şi acum am uniforma acasă şi o îmbrac cu plăcere la ocazii speciale“, mărturiseşte militarul trecut în rezervă în urmă cu patru ani. Vorbeşte rar despre primii ani de instrucţie. „Au fost şi momente plăcute, dar şi ani grei, însă nu am dorit o clipă să renunţ“, spune locotenent colonelul în rezervă.

Şef de secţie la muzeu

Şi aşa a fost. După terminarea Liceului Militar de la Câmpulung Moldovenesc, Sergiu Neculai Balanovici s-a înscris la Şcoala de Ofiţeri Activi de Transmisiuni din Sibiu şi, după absolvire, a intrat în armată.

Ascensiunea nu a fost deloc uşoară, dar în cei 22 de ani de muncă a parcurs toate etapele ierarhiei militare de la simplu locotenent la locotenent colonel, grad cu care a şi fost trecut în rezervă. „În ultimii ani de activitate, ofiţerul a fost şeful unei structuri specializate în promovarea profesiei militare şi selectarea candidaţilor pentru cariera militară.

Sute de tineri, fete şi băieţi, au trecut prin mâinile sale de-a lungul anilor. „Sunt bucuros că acest judeţ a dat Armatei tineri bine pregătiţi şi devotaţi“, a spus Balanovici, care recunoaşte că pasiunea pentru istorie l-a determinat să-şi slujească ţara. „Nu poţi merge spre viitor dacă nu îi cunoşti şi înţelegi istoria“, este de părere ofiţerul în rezervă  care este doctor în istorie şi şi-a dedicat cea mai mare parte a timpul studierii marilor evenimente din trecut.
În ultimii ani a elaborat lucrări ştiinţifice pe teme de istorie militară modernă şi contemporană apreciate în mediile de specialitate. Prima lucrare, „Operaţiuni 1111-evacuarea din Moldova 1944“, a fost publicată în anul 2004. A urmat „O istorie a structurii centrale de personal a armatei române 1862-1947“, publicată în 2006 de Editura Centrului Tehnic  al Armatei. Şef al secţiei de memorialistică a Muzeului Judeţean de Istorie Botoşani din luna martie, Sergiu Neculai Balanovici îşi propune să reînvie trecutul armatei botoşănene.

În premieră, istoricul pregăteşte o monografie militară a judeţului Botoşani, care va cuprinde dovezi şi documente inedite legate de implicarea militarilor botoşăneni în cele două războaie mondiale.

„Acest judeţ a dat mari personalităţi militare ca generalii Gheorghe Avramescu şi Nicolae Samsonescu care au jucat un rol important în istoria noastră. Puţini sunt cei care ştiu că botoşănenii au participat masiv la războiul de independenţă prin regimentul 16 Dorobanţ sau cele două escadroane de cavalerie. Sunt documente care nu trebuie să se piardă şi trebuie aduse în atenţia noilor generaţii ca  jertfa lor să nu fie dată uitării“, a mai spus istoricul .

Profil

Născut. 5 decembrie 1963, la Botoşani.
Studii. Şcoala Militară de Ofiţeri Activi de Transmisiuni Sibiu, Facultatea de Istorie din cadrul Universităţii Bucureşti, doctorand în istorie la Universitatea „A.I.Cuza“ Iaşi.
Familie. Este căsătorit şi are o fiică.

Întrebări şi răspunsuri

Mai sunt interesaţi tinerii să afle istoria neamului?
Cu siguranţă. Tot mai mulţi tineri sunt atraşi de acest studiu pentru că au înţeles că nu poţi trăi doar în prezent.
Când va apărea monografia militară a judeţului?
Primul volum ce va cuprinde documente militare din perioada 1830-1920 va apărea anul acesta de Ziua Armatei. Volumul II, care continuă evenimentele până în anul 1947, sper să-l finalizez în următorii doi ani.

Ce-i place
„Istoria este hobby-ul vieţii mele. Îmi mai plac lectura şi muzica de calitate“, spune botoşăneanul.

Ce nu-i place
Dezordinea şi situaţiile stupide îi displac istoricului.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite