Botosani: Portret/ Răzvan Condrei Ţiplea , colecţionar de monede la 14 ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tânărul numismat deţine bani din aur şi argint, dar şi emisii monetare rare evaluate la mii de euro. Pentru el, valoarea lor stă în poveştile purtate peste timp.

Răzvan provine dintr-o familie de intelectuali, care l-a îndrumat de mic spre cultură şi arte. Considerat un copil precoce, el ştia să citească înainte de a merge la şcoală, iar la 11 ani era deja membru activ al Societăţii Numistatice Române. Dragostea pentru banii de colecţie a deprins-o de la bunica sa, o apreciată colecţionară de medalistică eminesciană. Elena Condrei şi-a învăţat nepotul că povestea din spatele bănuţului, confecţionat din fier, aur sau argint, este adevărata valoare a unei monede.


„Nu mă interesează banii în sensul avuţiei financiare. Mă fascinează poveştilor lor, care mă fac să mă simt bogat sufleteşte“, a spus Răzvan, care a reuşit în ultimii trei ani să adune o adevărată comoară formată din peste 3.000 de monede vechi, cu o valoare inestimabilă atât din punct de vedere financiar, cât şi istoric sau cultural.
Piesa de rezistenţă este o monedă de 5 lei din anul 1864, considerată de cunoscători „talerul românesc“ şi una dintre cele mai frumoase monede din ţară. O monedă de 1 ban de la 1867 completează colecţia, dar şi 200 de bănuţi de argint de la 1900. În comoară îşi găsesc locul şi şapte emisii monetare din aur care nu au fost puse în circulaţie, dar care marchează evenimente importante din istoria României.


Expoziţie de ziua lui


„Am inclusiv moneda cu chipul regelui Carol I al României care datează din 1900, dar şi o emisie monetară cu Ion Helide Rădulescu. Emisia monetară cea mai valoroasă pe care am reuşit să o achiziţionez este Ritonul de la Poiana Mare, un ban de aur de un gram care are gravat un obicei de cult străvechi“, a spus tânărul colecţionar, care recunoaşte că a învăţat istorie cu fiecare monedă adăugată tezaurului. Răzvan, care împlineşte astăzi 14 ani, a decis să facă şi el un cadou lumii şi să expună o parte din comoara sa la secţia de numismatică din cadrul Bibliotecii Judeţene „Mihai Eminescu“ din Botoşani şi pot fi admirate până pe 15 aprilie. Nu numai banii vechi sunt pasiunea lui Răzvan. El se laudă cu peste 200 de insigne pioniereşti, dedicate judeţului Botoşani sau poetului Mihai Eminescu, cărţi poştale şi medalii.

Întrebări şi răspunsuri

Mai colecţionezi şi altceva decât bani?
Da. Colecţionez insigne, cărţi poştale şi timbre. De altfel, cu insignele am participat la mai multe concursuri judeţene şi naţionale.
Care sunt cele mai dragi obiecte din colecţie?
Evident, toate îmi sunt dragi. Poate colecţia dedicată marelui poet Mihai Eminescu este favorita mea. Bunica mea mi-a insuflat dragostea pentru marele poet.
Ce alte avantaje ţi-a adus numismatica?
Această pasiune m-a ajutat foarte mult să îmi îmbogăţesc cultura generală. A trebuit să studiez ca să pot afla mai multe despre monedele pe care le schimbam sau le cumpăram de la colecţionari.

ce-i place
Dincolo de pasiunea pentru numismatică, Răzvan adoră tenisul de masă. Acum trei ani a obţinut de altfel premiu I la o competiţie judeţeană. Studiul şi biologia sunt alte pasiuni ale colecţionarului care visează să devină medic.

ce nu-i place
„Sunt dezamăgit că unii tineri din generaţia mea nu sunt interesaţi de cultură“, a spus Răzvan Condrei Ţiplea.

profil
născut. 1 aprilie 1997, la Botoşani.
studii. Este elev în clasa a VII-a la Liceul Teoretic „Nicolae Iorga“.
familie. Este singur la părinţi.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite