Botoşani: Portret/ Marius Surdu: „Rock-ul este viaţa mea“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Este considerat un fenomen în lumea muzicală botoşăneană. Caută tineri la fel de pasionaţi ca şi el pentru a pune bazele unei trupe rock.

Acordurile trupei Pheonix i-au marcat copilăria lui Marius Surdu.  Tânărul le este recunoscător părinţilor care l-au făcut să descopere muzica rock. „De când mă ştiu, în casa noastră s-a ascultat Phoenix. Părinţii mei sunt nostalgici după perioadele frumoase ale tinereţii şi mi-au insuflat acest gen de muzică, care m-a acaparat în totalitate“, a mărturisit artistul.

Avea 10 ani când a împrumutat o chitară veche de la prieteni şi a rupt primele coarde. „Voiam să învăţ să cânt la chitară singur. Ureche muzicală am avut mereu şi mi-a fost uşor să învăţ să cânt după câteva săptămâni de zdrăngănit şi de rupt coardele şi degetele“, a mai spus adolescentul. „Balada“ trupei Animal X a fost prima sa încercare muzicală. „Concertul“ dat în faţa familiei i-a convins pe părinţi, iar Marius a ajuns la cursuri de chitară.

„M-am trezit cu el la Palat. Era un puşti cu o chitară clasică mai mare decât el, dar plin de talent. Cânta după ureche  la început. M-a uimit cât de repede a învăţat să citească partiturile. Pentru vârsta sa este un fenomen. Cântă orice cu uşurinţă şi acurateţe“, a spus Ludwig Schibinschi, profesor de chitară la Palatul Copiilor.

Plata în aplauze de la fete

Treptat, Marius a trecut prin toate etapele vieţii de chitarist. De la colinde la balade rock româneşti până la piese consacrate din repertoriul internaţional, Marius Surdu le-a încercat pe toate. Ba chiar şi emoţiile primelor concerte susţinute la diverse acţiuni culturale. „ Prima dată le-am cântat colinde deţinuţilor în Ajun de Crăciun. Emoţiile au fost mari mai ales că ştiam ce public aveam în sală. Eu eram un puşti pirpiriu cu o chitară în mână şi nu credeam că mă vor lua în serios. La final s-au ridicat unii în picioare şi m-au aplaudat. Cred că am roşit atunci“, a mărturisit adolescentul. 

Au urmat spectacole de voluntariat susţinute pentru  Asociaţia Nevăzătorilor, la concursuri şcolare judeţene, dar şi la diverse acţiuni culturale precum Zilele Eminescu. „Cred că sunt bun pentru că liceenii mă invită să le cânt la spectacolele de Miss“, aspus amuzat chitaristul.

Denumit „Micul Slash“, după numele chitaristului trupei Guns N’Roses, Marius este idolul rock al adolescentelor care îl ascultă cu sufletul la gură concertele susţinute pe holurile Palatului. Succesul său este cu atât mai mare de când a descoperit chitara electrică şi repertoriul trupelor Metallica şi Guns N’ Roses  cu care rupe inimile fetelor. „Îmi plac baladele în mod deosebit pentru că se potrivesc caracterului meu şi sentimentelor mele. Le cânt cu uşurinţă, dar vreau să trec la heavy metal“, a mărturisit adolescentul.

Marea sa dezamăgire este aceea că pasiunea sa pentru muzică i-a adus marginalizarea. „Cei mai mulţi nu mă înţeleg. E drept că rock-ul nu este acum la modă. Cei de vârsta mea ascultă muzică disco şi manele. Sunt considerat ciudat şi marginalizat“,a mai spus Marius care caută talente pentru înfiinţarea unei trupe rock pentru adolescenţi.

Profil
Născut. 24 noiembrie 1995, Botoşani.
Studii. Este elev în clasa a VIII-a la Şcoala nr. 10 din Botoşani.
Familie. Are un frate mai mare.

Întrebări şi răspunsuri
Cât timp studiezi la chitară?
Nu am program. Cânt când simt şi când am inspiraţie. Uneori nu mă ating de chitară, alteori cânt până nu-mi mai simt degetele. 
Ai un chitarist preferat?
Da, Slash. Chitaristul trupei Guns N’ Roses. Mi-aş dori să ajung cândva la nivelul său.

Ce-i place
„Îmi place skatingul pe care îl practic zi de zi. Muzica este însă pe primul loc în viaţa mea“, a spus Marius Surdu.

Ce nu-i place
„ Nu-mi place să fiu obligat să fac un lucru“, a spus Marius Surdu.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite