Botoşani: Portret/ Marius Oroşanu apără drepturile salariaţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul profesor de religie a pus bazele şi a condus două structuri sindicale puternice pentru a apăra interesele cotizanţilor.

8 noiembrie 1999 este data pe care Marius Oroşanu nu are cum să o uite pentru că atunci a devenit membru de sindicat. În acea zi a izbucnit un conflict între Consiliul Judeţean şi  angajaţii  Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, unde  el era Şef Birou Resurse Umane.

De la şef birou, la preşedinte de sindicat

„Eu gândeam într-un fel o organigramă în momentul respectiv, cei de la Consiliul Judeţean aveau altă variantă. A mea era în favoarea salariaţilor, care la momentul respectiv erau organizaţi într-un sindicat. Am văzut că nu am putut să schimb cu nimic hotărârea Consiliului Judeţean şi am decis că este mai bine să încerc altceva. În ianuarie am candidat şi am obţinut postul de preşedinte al sindicatului“, a precizat Marius Oroşanu, adăugând că a renunţat atunci la funcţia de conducere din instituţie, deşi nu se afla în incompatibilitate.

Actualul lider al Cartel Alfa a precizat că a intrat în sindicat pentru că a văzut cum nişte oameni au pierdut nejustificat nişte drepturi din cauza rigidităţii unor persoane care aveau putere de decizie.

„Nu aveam experienţă. Nu aveam pregătire de specialitate. Am urmat o facultate de Drept. Am participat la toate cursurile posibile şi am reuşit să avansez pe linie de sindicat până la cel mai înalt nivel. Am fost preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Asistenţa Socială şi Protecţia Copilului de la înfiinţare, timp de cinci ani, iar când a fost înfiinţată Filiala Botoşani a Cartel Alfa am devenit preşedinte“, a precizat Marius Oroşanu.

„Armata a fost un chin pentru mine“

Liderul de sindicat spune că a avut răbufniri de autoritate încă de mic, dar a început să se impună ca personalitate abia după armată.
„Armata a fost umilitoare, un chin pentru mine şi m-am bucurat că s-a eliminate stagiul militar obligatoriu. Am avut ghinionul să fiu într-o unitate militară în care cei veterani trebuiau să facă instrucţie la sânge cu recruţii  şi nu întotdeauna conform regulamentului“, a precizat sindicalistul.

Imediat după armată, Marius Oroşanu a fost încadrat ca profesor suplinitor de matematică şi religie. „Nimic nu se compară cu anii de învăţământ. Cel mai frumos an a fost cel al înfiinţării Şcolii nr.6 când am fost profesor de religie la 15 clase din primul an de studiu. Acei copii nevinovaţi mi-au adus numai bucurii şi împliniri“, îşi aminteşte Marius Oroşanu.

Sindicalistul „a furat“ de la toţi liderii locali tot ceea ce a crezut că îl va ajuta în viitoarele demersuri. „Am învăţat multe de la domnul Ţarcă, de la domnul Constantinescu, de la doamna Ţipirigan. După ce am constituit Cartel Alfa, toate sindicatele au venit la mine şi astfel am ajuns colegi cu cei de la care am învăţat“, a precizat Oroşanu. Deşi nu regretă nimic, Marius Oroşanu spune că ar prefera învăţământul, dacă ar fi să dea timpul înapoi.

Profil
Născut. 17 mai 1969, la Botoşani.
Studii. Licenţiat în Drept.
Familie. Este căsătorit şi are o fetiţă.

Întrebări şi răspunsuri
Mai aveţi timp şi pentru prieteni?
E mult spus prieteni. Am un cerc foarte mic de prieteni adevăraţi. Am un cerc mai mare de cunoştinţe. Pentru prieteni îmi fac timp să ne întâlnim, nu am timp pentru cunoştinţe şi pentru a socializa aşa cum mi-aş dori cu amicii mei.
Politică aţi făcut?
Am făcut pentru aproape şase luni. Am mers la câteva şedinţe ale unui partid. M-a atras o persoană pe care o ştiam din facultate.

Ce-i place
Marius Oroşanu îşi încarcă bateriile pentru viitoarele lupte sindicale în sânul familiei. Când are timp liber, liderul sindical preferă să se plimbe alături de membrii familiei sau să citească.

Ce nu-i place
Nu-i plac minciuna, hoţia, parşivenia şi trădarea, mai ales dacă vin din partea persoanelor apropiate. Sindicalistul nu-i suportă pe cei care nu-şi respectă cuvântul dat şi nu sunt punctuali.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite