Botosani: Portret/ Marius Cătălin Iacob antrenează sportivii Moldovei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Profesorul de sport a obţinut locul secund pe ţară cu o echipă de baschet formată din fete de gimnaziu.

Imediat după ce a terminat facultatea, Marius Iacob a fost repartizat la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu“ din Botoşani. „Acolo am făcut primii paşi ca profesor de Educaţie Fizică şi Sport“, îşi aminteşte profesorul. S-a transferat apoi la Şcoala Generală Numărul 10, unde a început să pregătească echipe pentru olimpiadele şcolare.

„De la început am încercat să lucrez şi în afara programului. Am făcut echipe de baschet, fotbal, tenis de masă, badminton, în toate sporturile de masă. Am avut un scop bine definit de a performa, de a arăta că se poate realiza ceva şi fără bani mulţi, cu multă muncă şi dăruinţă din partea copiilor“, afirmă Iacob.


În 2002, echipa feminină de baschet a reuşit să participe pentru prima dată la faza zonală a olimpiadei sportive la Iaşi, unde a obţinut locul cinci, iar din 2004, echipa antrenată de Iacob n-a mai avut rivală în zona Moldovei. „Din cele cinci participări la etapele naţionale, două  s-au finalizat cu rezultate deosebite, titlul de vicecampioană naţională“, a spus antrenorul.


Chiar dacă anul acesta nu se va putea lupta pentru titlul naţional, antrenorul de baschet este bucuros că trei dintre fetele antrenate de el au fost selectate pentru lotul naţional. Marius Iacob încearcă să schimbe şi mentalitatea părinţilor. „Ei trebuie să sprijine copilul indiferent de drumul pe care acesta l-a ales şi trebuie să fie alături de el şi la bine şi la rău“, a precizat antrenorul. Profesorul regretă că nu este promovat baschetul la nivelul judeţului, iar după ce elevele sale ajung la liceu abandonează antrenamentele.

„În actualul lot de clasa a opta sunt fete care au şanse să joace la un club mare, numai dacă vor continua să se antreneze, însă nu sunt susţinute de cei de la Clubul Sportiv Şcolar“, spune Iacob.

întrebări şi răspunsuri
Sportul a fost prima opţiune pentru facultate?
În liceu am vrut să urmez filologia. Am avut o pasiune pentru istorie. Aş fi vrut să ajung profesor de istorie sau să urmez Dreptul.
Credeţi că puteaţi realiza mai mult în alt oraş?
E bine aici. Ce mi-am propus eu am realizat. A rămas neînplinit visul de a ieşi campion naţional cu echipele pe care le pregătesc.
De ce aţi intrat şi în afaceri?
Din disperarea de a asigura familiei mele un trai decent. Acum trebuie să mă împart între antrenamente şi afacere. Cu familia mă mai văd printre picături, însă pentru ea muncesc.

profil
nĂscut. 20 februarie 1975, Botoşani.
studii. Universitatea „Al.I. Cuza“ Iaşi, Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport.
familie. Căsătorit şi are un copil.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite