Botosani: Portret/ Lucian Crăciun, ambasador la întrunirile ONU

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Adolescentul visează la o carieră internaţională în inginerie, iar până atunci adună zeci de premii la concursurile de matematică, fizică şi informatică.

Lucian studiază la Colegiul „Mihai Eminescu“ din clasa a V-a. Pasiunea pentru matematică a descoperit-o în urma olimpiadei judeţene la care a obţinut locul II. Atunci şi-a dat seama că are o înclinaţie spre materiile reale. „Am învăţat mereu cu uşurinţă la matematică. M-am simţit atras de acest domeniu şi cred că se potriveşte caracterului meu. La început totul era doar o pasiune. Ulterior, am realizat că pot face performanţă“,  a spus Lucian.


Are note de 10 pe linie


 Numai în perioada gimnaziului, Lucian a participat la peste 30 de concursuri judeţene şi naţionale de matematică şi fizică. A intrat la liceu cu două medalii de argint obţinute în anii 2007 şi 2008 la olimpiada naţională de matematică şi o medalie de bronz la cea de fizică în anul 2008. „Cel mai important rezultat obţinut în gimnaziu a fost calificarea în lotul lărgit pentru Balcaniadele de Matematică pentru juniori. Adică, am fost selectat între primii 20 elevi cu rezultate bune la matematică la nivel naţional“, a spus tânărul, care este un elev de 10 la toate materiile.


La liceu, tânărul a ales să urmeze profiul matematică-informatică şi a participat în fiecare an la olimpiadele naţionale de matematică şi fizică. Alte 16 medalii de aur, argint şi bronz completează palmaresul tânărului. „Anul acesta a fost unul deosebit în ceea ce priveşte rezultatele obţinute la olimpiade. A fost un maraton de concursuri la are am participat şi am obţinut premii importante, dar şi multă experienţă, care îmi va ajuta să îmi împlinesc visul de a studia în străinătate“, a mai spus Lucian Crăciun. el îşi doreşte să studieze la o universitate de renume din Marea Britanie sau SUA, după terminarea liceului.


Participă la întrunirile ONU ale elevilor din lume


Lucian face parte din Parlamentul European al Tinerilor şi a participat la sesiuni „Model United Nations“, care simulează întrunirile ONU ale elevilor. „Dezbatem probleme de mediu, cele care vizează drepturile omului, probleme politice şi economice. Tinerii sunt interesaţi, într-adevăr, de toate schimbările ce au loc în lume şi încearcă să găsească soluţii“, a mai spus Lucian.


Deşi studiază foarte mult şi se implică în diverse activităţi extraşcolare, Lucian reuşeşte să ducă o viaţă normală ca toţi cei de vârsta sa. Merge la petreceri, se întâlneşte cu prietenii, face sport şi călătoreşte. De Crăciun şi-a sărbătorit majoratul şi a început noul an cu planuri mari. „Anul 2011 va fi un an important în viaţa mea şi hotărâtor pentru cariera mea. Va trebui să dau tot ce este mai bun în mine şi să studiez pentru ca să-mi pot atinge obiectivele“, a spus în final Lucian Crăciun.

întrebări şi răspunsuri
Vei rămâne în România după terminarea liceului?
Momentan, doresc să fiu admis la o universitate prestigioasă din Marea Britanie unde vreau să studiez anumite ramuri ale ingineriei.
De ce nu o facultate din România?
Ceea ce doresc eu să aprofundez, se studiază în ţară mai mult la nivel teoretic, iar perspectivele pe care le-aş avea dacă rămân în România nu sunt prea optimiste.

ce-i place
„Îmi place să joc tenis, fotbal, să ies cu prietenii şi să ascult muzică. Ca membru în Parlamentul European al Tinerilor, îmi place să particip la diverse dezbateri care vizează problemele cu care se confruntă cei din generaţia mea.

ce nu-i place
„Nu-mi plac persoanele cu o mentalitate depăşită, care nu sunt deschise spre nou şi nu vor să înţeleagă modul de gândire al noii generaţii.

profil
născut. 27 decembrie 1992, Botoşani.
studii. Este elev în clasa a XI-a la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu“, profil Matematică-Informatică.
familie. Este singur la părinţi.

Botoşani



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite