Botoşani: Portret/ Codruţa Cataranciuc: „Singura mea armă e ştiinţa de carte!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A absolvit Colegiul Naţional „A. T. Laurian“ cu nota maximă. Ar fi putut studia la una din marile universităţi ale lumii, dar a ales să-şi continue studiile la Cluj.

Este una dintre cele două eleve din judeţ care au obţinut nota maximă la bacalureat anul acesta. Tânăra este un motiv de mândrie pentru familia sa.

Codruţa este singura fiică a unor ingineri din oraşul Săveni. Fire sensibilă, romatincă şi foarte liniştită, ea s-a remarcat încă din copilărie prin pasiunea pentru lectură şi cunoaştere. Istoria, literatura şi limbile străine au pasionat-o de mică, deşi s-a născut într-o familie de intectuali cu înclinaţii spre ştiinţele exacte.

De la „Colţ Alb“, la olimpiade

„Prima carte citită a fost «Colţ Alb» şi am lecturat-o în vacanţa din clasa a III-a. Am fost atât de fascinată, că am terminat-o în două zile. Îmi place lectura“, mărturiseşte tânăra care recunoaşte că Balzac a fost prima ei mare dragoste literară.

„La Săveni am avut profesori extraordinari. M-au fascinat desăvârşirea şi dăruirea lor profesională care, cu siguranţă, contrazic ideea că  la ţară nu există oameni de calitate“, a subliniat Codruţa Cataranciuc, care a avut doar 10 pe linie până la absolvirea şcolii şi care a participat la zeci de olimpiade judeţene.

Are lumea deschisă în faţa ei

Visul ei a fost acela de a urma aceeaşi şcoală ca Nicolae Iorga, adică Liceul „A.T. Laurian“, unde a studiat limbile străine. „Vroiam să învăţ engleza şi, în acel moment şi la acea vârstă, am considerat că acest profil îmi va aduce aportul de cultură de care am nevoie“, a spus tânăra.

Codruţa a fost un licean eminent. Clasa a IX-a a terminat-o cu 9,80, a X-a şi a XI-a cu 9,94, iar ultimul an de liceu cu 10 „curat“. Şi examenul de maturitate tot cu nota maximă l-a trecut. Vorbeşte cu respect despre profesorii care au contribuit mult la formarea ei „nu ca elev, ci ca individ“. Recunoaşte că a învăţat „pe rupte“, dar n-a uitat o clipă că este un adolescent şi a plâns, a râs şi s-a distrat alături de colegii de generaţie.

„Niciodată nu m-am abandonat obsesiei unui singur gând, adică învăţatul. M-am bucurat de tot ce se poate bucura un adolescent. Dacă ar fi să judec după o afirmaţie de-a lui Lovinescu, aş putea spune că nu am fost «un mare om de acţiune», pentru că nu m-am izolat de restul vieţii“, mărturiseşte absolventa.

Cu 10 pe linie, Codruţa îşi face bagajul pentru facultate. Ar fi putut alege o universitate faimoasă din străinătate, dar simte că nu este momentul. „Trebuie să mai consum nişte etape existenţiale, înainte să fiu capabilă să muncesc şi să învăţ în acelaşi timp. Aştept vremea potrivită ca să o fac. Nu există «a încerca»“,  a mai spus Codruţa care a decis să urmeze Dreptul la Universitatea „Babeş Bolyai“ din  Cluj.

Profil
Născută. 5 mai 1991, oraşul Săveni.
Studii. A absolvit Colegiul Naţional „A. T. Laurian“ din Botoşani.
Familie. Este singură la părinţi.

Întrebări şi răspunsuri
Te consideri un geniu?
Nu, categoric. Sunt oameni mult mai valoroşi şi mai deştepţi decât mine, care rămân neremarcaţi din cauza unor conjuncturi nefericite. Eu sunt doar un om echilibrat.
Deci echilibrul este cheia succesului?
Personal, cred că da.  Nimeni nu este perfect, putem fi doar echilibraţi. Echilibrul ajută la obţinerea unor rezultate frumoase, într-un context social mediocru prin natură. Şi cu toate acestea, lipsa echilibrului nu denotă insucces. De exemplu şi geniile depăşesc stadiul de echilibru, atingând ceea ce noi considerăm intangibil.

Ce-i place
Îmi place să călătoresc, în limita timpului şi a bugetului disponibil. Căţeii sunt marea mea pasiune. Îi iubesc şi-i consider mult mai nobili decât poate fi un om vreodată.

Ce nu-i place
Nu îmi plac persoanele ipocrite. Ipocrizia este defectul pe care-l urăsc cel mai mult, dar care a devenit omniprezent. Nu îmi plac, de asemenea, persoanele indecise. În viaţă e foarte important să ştii ce vrei.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite