Botosani: Portret/ Carmen Micliuc aleargă zilnic 16 kilometri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Elevă la Liceul cu Program Sportiv Botoşani şi dublă vicecampioană naţională la marş, tânăra vrea să urmeze cursurile Facultăţii de Sport din Iaşi.

Tânăra este elevă în clasa a X-a la Liceul Sportiv Botoşani şi una dintre cele mai valoroase atlete ale României. La 16 ani, are zeci de diplome şi medalii, însă cel mai important titlu este cel de dublă vicecampioană la marş pe trei, respectiv cinci kilometri. Carmen a început să practice atletismul din clasa a VIII-a, după ce a fost descoperită întâmplător de profesorii Liceului Sportiv.


Remarcată din clasa a VII-a


„Familia mea locuieşte în comuna Lozna, iar eu eram elevă la şcoala generală din sat. Prin clasa a VII-a, a venit la şcoală profesorul Ionuţ Zachiu de la Liceul Sportiv pentru a asista la o competiţie. Am alergat cel mai bine din toată şcoala şi aşa m-a remarcat. El s-a ocupat ca din clasa a VIII-a să fiu transferată la Liceul cu Program Sportiv, unde am fost înscrisă la atletism la doamna profesoară Mihaela Ungureanu“, îşi aminteşte sportiva. 


Doar după jumătate de an de pregătire, adolescenta a reuşit să ocupe locul II pe podium la Campionatul Naţional de Atletism. „La Reşiţa a fost prima medalie câştigată din viaţa mea. Am obţinut argintul. A fost ceva fantastic. Nici nu-mi venea să cred că sunt printre sportivele cele mai bune din ţară. Ţin minte că tot podiumul a fost ocupat atunci de atlete de la Liceul cu Program Sportiv Botoşani. Acest lucru m-a impulsionat şi m-a făcut să mă pregătesc şi mai intens“, povesteşte Carmen Micliuc. 


Tânăra provine dintr-o familie modestă şi are încă zece fraţi. Pentru ea, sportul era singura şansă pentru un viitor mai bun. „Mama îmi spune tot timpul că trebuie să mă ţin de sport. Sunt cea mai mică dintre toţi fraţii şi surorile mele. Curios, dintre cei zece fraţi,  niciunul nu are înclinaţii spre vreun sport. Aproape toţi sunt plecaţi la muncă în străinătate şi mă mai ajută cu bani“. spune sportiva.

Se antrenează pe stadion

Pentru a se menţine în formă, Carmen Micliuc nu are weekend-uri sau zile libere. Ca orice sportiv de performanţă, se pregăteşte zilnic şi duce o viaţă disciplinată. Cel mai des se antrenează pe Stadionul Municipal. „Uneori mai alerg pe diferite trasee, ieşind din oraş, dar cel mai des pe stadion. Zilnic, inclusiv sâmbătă şi duminică, alerg câte două-trei ore cel puţin 16 kilometri. Ca să fii o sportivă bună, trebuie să te ţii de antrenamente şi să respecţi sfaturile antrenorului. Anul acesta era cât pe-a ce să ajung campioană naţională. Şapte secunde mi-au trebuit pentru a fi campionă. La anul poate o să reuşesc, dar până atunci mai este Balcaniada“, a adăugat Carmen Micliuc. Adolescenta nu se pregăteşte doar pentru competiţii. Tânăra vrea să urmeze Facultatea de Sport din Iaşi şi să ajungă antrenoare de atletism. Mai are la dispoziţie doar doi ani pentru a pregăti materia cerută la admiterea în facultate.

întrebări şi răspunsuri
Care este cea mai lungă distanţă pe care ai alergat?
Am alergat încontinuu 25 de kilometri, pe un traseu ales de antrenoarea mea. Am plecat din Botoşani spre Cătămărăşti Deal, am ajuns în comuna Mihai Eminescu, după care m-am întors în oraş prin Stânceşti. Toată distanţa asta am parcurs-o în două ore şi câteva minute.
Care este următoarea competiţie?
Am reuşit să mă calific la Balcaniada din acest an care va avea loc la Bucureşti pe 16 aprilie. Este o competiţie important şi trebuie să mă pregătesc mult. De altfel, sunt singura sportivă din Botoşani calificată la Balcaniadă şi sincer nu aş vrea să dezamăgesc.

ce-i place
„Îmi place mult să călătoresc, deşi nu am avut ocazia să o fac prea des. Mi-ar plăcea să văd toată lumea“, spune Carmen.

ce nu-i place
„Nu-mi plac oamenii falşi. Urăsc să fiu minţită şi de aceea nu sunt în stare să mint“, adaugă ea.

profil
născută. 22 iulie 1994, la Dorohoi.
studii. Este elevă la Liceul cu program Sportiv din Botoşani.
familie. Are zece fraţi.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite