Botoşani: Portret/ Anca Elena Enea: „Ofer din inimă cântecul popular“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Are 18 ani şi cântă la pian şi vioară. A absolvit Artele la Suceava, iar acum îşi doreşte ca prin talentul său să ducă mai departe valorile poporului român.

Pasiunea pentru cântul popular există în familia Ancăi de generaţii. „Cred că talentul e o trăsătură de familie întrucât străbunicul meu a fost lăutar. Mi-a dăruit vioara lui, veche de peste 100 de ani“, spune artista onorată de moştenirea ce i-a fost lăsată. Anca speră să poată da mai departe copiilor săi obiectul de preţ.   Totul a început la vârsta de şapte ani. Odată cu literele, Anca a învăţat să cânte la pian fiind fascinată de jocul din mâini al actualului ei profesor, Marcel Dupu. „Stând în cercul de prieteni al părinţilor mei, l-am observat pe domnul profesor când cânta la pian. Mi-am exprimat dorinţa de a învăţa şi eu să cânt la acest instrument şi, astfel, am început să învăţ pianul încă de când aveam şapte ani“, a dezvăluit Anca.


Cântă şi la pian


Începutul a fost greu, şi nu o singură dată a dorit să renunţe, însă încrederea şi sprijinul părinţilor au ajutat-o pe Anca să devină o expertă pe clape. Tot influenţată de profesorul ei, botoşăneanca a început să cânte şi la vioară. „Aveam 10 ani, iar domnul profesor mi-a dat de înţeles că avea nevoie de cineva care să cânte la vioară. Aşa am început să studiez al doilea instrument, evoluând zi de zi alături de Orchestra «Mugurelul»“, a completat artista.
Fără părinţi şi fără ajutorul profesorului ei, Anca susţine că nu ar fi ajuns atât de departe în muzică. Colegii şi prietenii au fost, de asemenea, tot timpul alături de ea, numărându-se printre fanii săi.

„Este o tânără care are parte de sprijinul familiei în tot ceea ce face şi cred că datorită acestui lucru şi a perseverenţei în muzică, Anca are şanse mari să ajungă un artist cu care românii se vor putea mândri. Iubeşte foarte mult tradiţiile şi asta spune mult despre un român“, a spus Marcel Dupu, profesorul tinerei.

Vrea să urmeze Conservatorul


Competiţiile şi festivalurile de muzică populară nu îi sunt străine Ancăi care poartă de fiecare dată cu mândrie portul popular. La ultimul concurs „Satule, mândră grădină“, tânăra a obţinut locul I. „Am crescut cu muzică şi nu vreau să ştiu cum ar fi viaţa mea fără ea. Atunci când urc pe scenă uit de toate şi mă concentrez asupra prestaţiei pentru a oferi din inimă cântecul popular publicului care mă susţine“, a completat artista.


Absolventă a Liceului de artă „Ciprian Porumbescu“ şi elevă în anul IV la Şcoala Populară de Artă  din Suceava, Anca vrea să-şi continue studiile în muzică. Tânăra intenţionează să intre la Conservatorul din Iaşi, sperând ca în viitor să devină o violonistă de renume. În acelaşi timp, artista e conştientă că va trebui să studieze şi un alt domeniu, pentru a avea alternative pe viitor. „Visul meu este să ajung să mânuiesc vioara cu măiestrie. Vreau să continui cu muzica, dar am de gând ca în viitor să fac şi o altă facultate. După terminarea Conservatorului mi-aş dori să urmez ceva legat de economie şi turism“, a mai spus tânăra.

întrebări şi răspunsuri
Ce părere ai despre muzica din România?
Rezistă încă, deşi e invadată de trupe şi formaţii care nu se ridică la nivelul aşteptărilor ascultătorilor. Cred însă că românii au un mare potenţial şi muzica populară românească păstrează adevăratele valori ale poporului român.

Ce alte pasiuni mai ai?
Îmi place să fac sport zilnic. Am foarte mulţi prieteni adevăraţi. Ne adunăm la serile lăutăreşti organizate în Suceava şi mergem la concerte.

Care este artistul tău preferat?
De când mi-am orientat atenţia asupra muzicii populare, mi-a plăcut enorm maestrul Nicolae Botgros. Cred că este un artist complet.

ce-i place
„Îmi place să-mi petrec timpul liber cu prietenii, să râd cu ei, să simt că sunt înconjurată de persoane dragi. Ador pizza. Săptămânal, încerc câte un sortiment diferit de pizza de la restaurantele din oraş“, a spus Anca.

ce nu-i place
Tânăra artistă mărturiseşte că nu-i plac oamenii neserioşi, cu mai multe feţe. Totodată, Anca detestă când lucrurile sunt făcute pe jumătate. A învăţat că atunci cânt începi ceva trebuie să şi termini ce ţi-ai propus.

profil
născută. 7 februarie 1992, Botoşani.
studii. Absolventă a Liceului de Artă „Ciprian Porumbescu“ din Suceava.
familie. Are o soră mai mică.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite