Botoşani: Pneuri de iarnă doar pentru autoturisme

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marii transportatori sunt verificaţi în trafic la actele de provenienţă a mărfii
Marii transportatori sunt verificaţi în trafic la actele de provenienţă a mărfii

Şoferii spun că aceste măsuri sunt luate de persoane care stau doar în birou şi care nu ştiu date tehnice despre maşini.

Timp de cinci luni pe an, toate automobilele vor trebui echipate cu pneuri de iarnă, potrivit unui proiect al Ministerului Transporturilor, care modifică OUG 195/2002, referitoare la circulaţia pe drumurile publice.
Proiectul a fost redactat după ce transportatorii au negociat cu Compania

Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) condiţiile referitoare la ei. „La transportatori a rămas obligativitatea cauciucurilor de iarnă numai pe axele de tracţiune, pe când la autovehicule pentru toate roţile. Dacă se dă o asemenea lege, trebuie aplicată în acelaşi fel pentru toată lumea“, a declarat Ion Nedelcu, taximetrist.

Fiecare categorie auto are controlorii proprii
În trafic, transportatorii vor fi verificaţi dacă respectă aceste noi prevederi legale de către lucrătorii Autorităţii Rutiere Române şi nu de poliţiştii rutieri, ca în cazul autoturismelor. „Aşteptăm să primim aparatele de măsurare a gradului de uzură a cauciucurilor şi vom începe să efectuăm controale în trafic. În competenţele noastre intră doar transportatorii de mărfuri şi de persoane, nu şi autoturismele. Acestea vor fi verificate de către lucrătorii Poliţiei Rutiere“, a declarat un angajat al Autorităţii Rutiere Române.

„Lege făcută de bugetari“
Proiectul prevede obligativitatea folosirii cauciucurilor de iarnă în perioada 1 noiembrie-1 aprilie. „Este o lege făcută de un bugetar ce nu iese din birou. Cauciucurile de iarnă se folosesc numai când temperaturile scad sub 6 grade Celsius, ori afară avem şi 20 de grade. Dacă folosim cauciucuri de iarnă acum, le uzăm degeaba. Ar trebui să folosim cauciucuri mixte şi la prima zăpadă să ne oblige să folosim cauciucurile de iarnă“, a spus  Andrei Iavorenciuc, administratorul unei vulcanizări.

Transportatorii sunt de părere că o asemenea lege este inutilă deoarece maşinile sunt echipate în perioada de iarnă corespunzător, iar problema blocajelor se va rezolva doar în momentul în care se vor respecta sarcinile maxime de încărcare a camioanelor.

Amenzile ajung până la 1.200 de lei
Sancţiunile pentru cei care nu vor respecta noile reglementări vor fi dure, cuprinse între 9 şi 20 de puncte. Cum un punct amendă este de 60 de lei, şoferii vor fi sancţionaţi financiar cu sume cuprinse între 540 de lei şi 1.200 de lei. Prevederile noii ordonanţe, aflată deocamdată în stadiu de proiect, intră în vigoare în termen de 15 zile de la apariţia în Monitorul Oficial.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite