Botoşani: „Piaţa confecţiilor se revigorează de la anul“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Confecţionerele câştigă cel puţin 750 de lei lunar
Confecţionerele câştigă cel puţin 750 de lei lunar

Marile firme din Botoşani anunţă majorări de salarii din prima zi a lui 2011. Angajatorii vor asftel să atragă forţă de muncă, fugărită în străinătate de lefurile mici din ultimul an. Piaţa industriei uşoare din Botoşani a fost puternic zdruncinată în ultimii cinci ani din cauza reducerii numărului de comenzi din ţară şi din străinătate.

Marile firme au pierdut peste 8 milioane de euro şi jumătate din angajaţi. Din cauza salariilor mici care nu depăşesc 1.000 de lei lunar, sute de confecţionere au ales să plece la muncă în Italia şi Spania.

Numai în acest an, firmele din industria uşoară au pierdut peste 300 de angajaţi. „Munceam 10 ore pe zi pentru 750 de lei. Am trei copii, toţi la şcoală, iar soţul este şomer. Nu puteam trăi din confecţii şi am plecat în Italia, unde lucrez ca menajeră pentru 800 de euro lunar“, a spus Liliana Ciobanu, de 42 de ani, care a lucrat cinci ani în industria uşoară. Cea mai mare fabrică de confecţii din Botoşani a pierdut în ultimii cinci ani aproape 4 milioane de euro.

Majorare de 5% la salariu

Patronii spun însă că afacerile încep să se redreseze motiv pentru care anunţă majorarea salariile de la 1 ianuarie 2011 ca să nu rămână fără angajaţi. „Majorăm salariile cu 5% de la 1 ianuarie, prentru început, şi nu reducem sporurile. Angajaţii îşi vor primi în continuarea tichetele de masă, iar salariul mediu va ajunge la 1.400 de lei. Dacă avem posibilitatea, în semestrul II majorăm din nou, în funcţie de buget“, a declarat Manuela Zarug, administratorul celei mai mari fabrici de confecţii din oraş.

250 de posturi vacante

Aceasta este convinsă că anul viitor va fi unul bun pentru industria uşoară.

La Botoşani sunt şi multe posturi vacante în confecţii puse la dispoziţia şomerilor. Pentru noul an, angajatorii caută 250 de persoane.

Salariile pornesc de la 750 de lei, pentru un muncitor necalificat, şi pot ajunge la 1.800 de lei, pentru confecţionerii cu vechime şi experienţă.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite