Botoşani: Pensie de 17.969 de lei pentru Ioan Amarie, fostul şef DNA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ioan Amarie (58 de ani) susţine că va da statul român în judecată la CEDO dacă-i va fi redusă pensia şi le recomandă pensionarilor să procedeze la fel. 

Ioan Amarie este unul dintre cei mai cunoscuţi şi controversaţi procurori din România, de numele căruia sunt legate dosare grele, printre care „Flota“, în care a fost cercetat preşedintele României, Traian Băsescu, ori dosarul „Păvălache“, în care este implicat Adrian Năstase.  Doctor în drept procesual penal, Ioan Amarie a lucrat 30 de ani în magistratură.


Între 1980 şi 1999 a fost şeful Parchetului de pe lângă Judecătoria Dorohoi, după care a ocupat funcţia de procuror-şef al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel, până în anul 2002, când a pus bazele Parchetului Naţional Anticorupţie, în prezent Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA). Ioan Amarie a condus această instituţie timp de trei ani.

S-a retras după „Flota“
În 2005, Ioan Amarie a solicitat Consiliului Superior al Magistraturii eliberarea din toate funcţiile şi ieşirea la pensie. Surse, a căror identitate este protejată, leagă această cerere de dosarul „Flota“. De altfel, şi fostul procuror general lasă să se înţeleagă motivul pensionării sale la doar 53 de ani: „Puteam să mai rămân în magistratură măcar 15 ani. Trebuia să mă pensionez şi cred că e lesne de înţeles de ce“, a spus Ioan Amarie, fostul şef DNA.

Din 2005, ex-procurorul este pensionar cu acte în regulă, iar statul român îi acordă o indemnizaţie lunară de 17.969 de lei. Fostul şef de la DNA este convins că pensia este meritată. „Timp de 30 de ani am fost procuror şi am dus o viaţă plină de privaţiuni. Nu am avut voie să desfăşor o altă activitate în afară de cea de magistrat. Am trecut prin situaţii diferite, am fost calomniat, ultragiat şi ameninţat chiar cu moartea. Pensia pe care o primesc nu compensează tot ceea ce am făcut şi nu aş mai face acest lucru nici pentru o pensie de cinci ori mai mare“, a declarat Ioan Amarie, fost procuror general. Botoşăneanul a ieşit la pensie cu un an înainte de apariţia legii care stabileşte cuantumul pensiei în funcţie de salariul din ultima lună al magistratului. „Pensia mi-a fost calculată în baza veniturilor încasate în ultimul an de muncă. Dacă ieşeam după noua lege, probabil aveam o pensie mai mare“, a mai spus fostul magistrat.

Ex-şeful DNA consideră un abuz reducerea pensiilor şi a anunţat în premieră că va da statul român în judecată. „Mă simt umilit şi furat de un stat care nu mai este nici de drept şi nici democratic. Dacă mi se mişcorează pensia voi da statul român în judecată şi voi ajunge până la CEDO“, a spus Ioan Amarie, care recomandă tuturor pensionarilor să-şi caute dreptatea în justiţie. „Pensia este un drept garantat de constituţie. O acţiune în instanţa le va da tuturor câştig de cauză“, a mai spus fostul procuror general.

Topul pensiilor din sistemul de justiţie al judeţului Botoşani
Constatin Roman, prim- procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoşani: 12.263 de lei;
Valentin Cojocaru, fost judecător: 10.907 lei;
Elena Moscaliuc, fost judecător la secţia comercială a Tribunalului  Botoşani: 10.594 lei;
Olimpia Samoilă, fost judecător la Tribunalul Botoşani: 10.387 lei;
Gheorghe Ohriniuc, fost procuror: 10.178 lei;
Victoria Bordianu, fost vicepreşedinte al Tribunalului Botoşani: 9.639 lei.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite