Botosani: PORTRET/ Valerian Petrariu, artistul cu centură neagră la karate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

S-a pregătit să devină inginer mecanic, însă destinul a făcut să ajungă maestru de arte marţiale şi un apreciat artist plastic. Valerian Petrariu nu ştie să picteze şi nici să sculpteze, însă lucrările lui sunt expuse în toate galeriile de artă din ţară.

Botoşăneanul face rame pentru tablourile pictorilor consacraţi şi este unul dintre cei mai apreciaţi în domeniu. Ramele lui Valerian Petrariu sunt şi ele considerate opere de artă atâta vreme cât marii pictori îi bat la uşă pentru a le înrăma tablourile.

Se pregăteşte cu maeştri japonezi

„Am început să înrămez după ce l-am văzut pe bunul meu prieten, pictorul Mihai Bejenaru, cât se chinuia cu ramele pentru tablouri. La început am făcut rame artizanal, după care m-am documentat şi am văzut că există o întreagă tehnologie. Este practic o artă. Trebuie să alegi rama în funcţie de lucrare. O ramă proastă poate strica o lucrare bună şi o ramă bună poate pune în evidenţă o lucrare mai nereuşită“, explică botoşăneanul. El are acum propria afacere şi nu există galerie din ţară care să nu aibă pe perete cel puţin o lucrare înrămată de el.

Dacă artist plastic a ajuns mai degrabă din nevoia de a câştiga bani, în artele marţiale Valerian Petrariu s-a impus din pasiune.

Practic, şi-a dedicat ultimii 30 de ani din viaţă perfecţionându-se în stilul japonez Shutokan ajungând maestru cu centura neagră-patru Dan. „Latura sportivă strică foarte mult artele marţiale. Acestea sunt lupte de auto-apărare, iar în latura sportivă nu foloseşti decât 30% din tehnici. Dacă mergi doar pe latura sportivă rişti să ajungi campion mondial, dar să nu te descurci într-o bătaie pe stradă“, explică Petrariu.

Botoşăneanul participă în fiecare an la stagii de pregătire cu mari maeştri japonezi. „Anul acesta o să merg la un stagiu de pregătire în Philadelphia, unde vor veni cei mai mari maeştri din lume. Va fi un stagiu de pregătire de o săptămână, cu un program de lucru continuu între orele 5.00 şi 22.00“, spune maestrul.

Şi cum aşchia nu poate sări departe de trunchi, şi cei doi fii ai maestrului practică artele marţiale, unul dintre ei având chiar centura neagră.

„La examenul de doi Dan, marele maestru Hitoshi Kasuya mi-a spus că sunt un bun luptător şi m-a rugat să continui. Pentru mine asta a fost ca o îmbărbătare. În primul rând mă simt mult mai tânăr şi de 25 de ani am aceeaşi greutate. Cel mai bine mă simt când sunt în kimono“, a adăugat botoşăneanul care în fiecare zi dedică o oră studiului artelor marţiale.

Profil
Născut:
28 aprilie 1960 , Gorbăneşti, jud. Botoşani.
Studii: Facultatea de Mecanică din Iaşi.
Familie: Este căsătorit, are doi copii.

Întrebări şi răspunsuri
Ce aţi alege între arta plastică şi artele marţiale?

Cred că aş alege artele marţiale. Sunt pasiunea vieţii mele. Practic artele marţiale de 30 de ani. Probabil că voi muri în kimono. Chiar îmi doresc ca atunci când voi muri să fiu înmormântat în kimono.
De unde aveţi pasiunea aceasta?
Ca student în Iaşi, fiind şi interzise de regimul comunist în acea perioadă, am fost atras să practic artele marţiale de cel care le-a adus în ţară. Este vorba de Guadjinca Fidele, care era şi el student la Iaşi, la Electronică şi pe care l-am cunoscut. El este cel care a adus în Romania Qwan Ki Do şi a promovat apoi şi stilul Shotokan.

Ce-i place
„Cinstea şi corectitudinea şi mai ales bunul simţ pentru că le consider calităţi necesare oricărui individ, indiferent de pregătirea lui“, a spus Valerian.

Ce nu-i place
„Nu-mi plac ipocrizia, lucrul de mântuială şi minciuna pentru că în tot ceea ce fac eu tind spre perfecţiune, pe plan sportiv şi profesional“, a spus sportivul.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite